24/6/09

Χαλκός κατά μικροβίων


Ερευνα σε γερμανικό νοσοκομείο κατέδειξε ότι η χρήση χαλκού στο νοσοκομείο σε υλικά οπως πχ τα πόμολα της πόρτας μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων! Σας παραπέμπω αμέσως στο blog του φίλου δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη, που είναι και ο αρχισυντάκτης της ιστορικής εφημερίδας Σκριπ.

Για να διαβάσετε το άρθρο, κάντε κλίκ εδώ : Space Empire: Χαλκός κατά μικροβίων



Να προσθέσω με τη σειρά μου δυο ενδιαφέροντα στοιχεία:


  • Η χρήση του χαλκού με τη μορφή της γαλαζόπετρας στην καταπολέμηση μυκητιάσεων των φυτών είναι ευρέως γνωστή και οικολογικά αποδεκτή.


  • Εθνοφαρμακολογικές καταγραφές έχουν αναφέρει τη συνήθεια αρκετών χωρικών να αντιμετωπίζουν τον επιχείλιο έρπητα και άλλες έπιφανειακές λοιμώξεις τρίβονταας την πάσχουσα περιοχή σε μπρούτζινες επιφάνειες.

Η γερμανική μελέτη μπορεί σε συνδιασμό και με άλλες καλά σχεδιασμένες μελέτες να δώσει το αναγκαίο evidence της χρήσης παραγώγων χαλκού στην πρόληψη των λοιμώξεων. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πόμολα και βρύσες; Θα παρακαλούσα τους πιο ειδικούς αναγνώστες να μας εκθέσουν τη γνώμη τους!

4 σχόλια:

  1. Στα πόμολα αδέφλια στα πόμολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάνο μου, ναι! Στα πόμολα! Αν είναι να ελαττωθουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις! Τωρα να δώ πχ το κρατικό Νικαίας μέσα στα χάλια του με μπρονζέ μπετούγιες τι να σου κάνουν τα ανέκδοτα μετά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θερμότατες ευχαριστίες για το ..κράξιμο! Αντιληπτό, βεβαια, ότι αναφερεσαι στην κρατική εγκατάλειψη των νοσοκομείων (και του δικού μου, βεβαια) αλλά το εχουν ηδη πει πολλοί, πολύ γλαφυρά, κι ας ηταν ολιγότερον γλαφυροί εσού! Το πρόβλημα δεν είναι ποιός ή ποιοί τα λένε (κι όχι άδικα, επαναλαμβάνω) αλλά ποιοί ΔΕΝ τα ακούνε/βλέπουν ή κάνουν πως δεν τα ακουνε/βλέπουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή