Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο που λειτουργεί περίπου όπως ο μυθικός δούρειος ίππος. Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί βακτηριδιακά διαφοροποιημένα νανοκύτταρα που εισέρχονται στον όγκο και τον απενεργοποιούν ώστε ακολούθως να εισβάλει στον όγκο ένα δεύτερο κύμα νανο -κυττάρων που τον καταστρέφει με χημειοθεραπεία.
Η θεραπεία "Δούρειος Ίππος" έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει κατευθείαν στα καρκινικά κύτταρα με φάρμακα χημειοθεραπείας, διαφέροντας σ' αυτό το σημείο από τις υπάρχουσες θεραπείες οι οποίες επιτίθενται εξίσου σε καρκινικά και υγιή κύτταρα του οργανισμού.
Η Dr. Jennifer MacDiarmid και ο Dr. Himanshu Bramhbhat, ιδρυτές της εταιρείας EnGenelC Pty, που ανέπτυξε τη νέα αυτή μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου, δήλωσαν πως έχουν καταφέρει να πετύχουν 100% βιωσιμότητα σε ποντίκια με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.
Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν άμεσα στο Peter MacCullum Cancer Center του Royal Melbourne Hospital και στο Austin του Πανεπιστημίου της Melbourne.
Η θεραπεία που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature Biotechnology περιγράφει πως τα νανο-κύτταρα που ονομάζονται EDVs προσαρμόζονται πάνω στον όγκο και ξεκινούν επίθεση. Το πρώτο κύμα νανο-κυττάρων απελευθερώνει μόρια ριβονουκλεϊκού οξέως, το αποκαλούμενο και siRNA, τα οποία σταματούν την παραγωγή πρωτεϊνών που κάνουν το καρκινικό κύτταρο ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία. Στη συνέχεια το δεύτερο κύμα νανο-κυττάρων γίνεται δεχτό πλέον από το καρκινικό κύτταρο και το σκοτώνει με χημειοθεραπεία.
"Η ομορφιά στα EDVs είναι πως λειτουργούν ακριβώς σαν τον "Δούρειο Ίππο". Φτάνουν στις "πυλες" του καρκινικού κυττάρου και πάντα τους επιτρέπεται η πρόσβαση μέσα σε αυτό", δήλωσε η Dr. MacDiarmid και πρόσθεσε, "παίζουμε το τυχοδιωκτικό παιχνίδι των καρκινικών κυττάρων επί ίσοις όροις. Βρήκαν τον τρόπο να γίνονται ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία κι εμείς βρήκαμε τον τρόπο να κλείσουμε τον "διακόπτη" που δημιούργησαν".
Η δημοσίευση της θεραπείας αναφέρει επιπλέον πως τα νανο-κύτταρα δεν προκάλεσαν παρενέργειες ή θάνατο σε κανένα από τα ποντίκια των κλινικών μελετών παρά τη διαρκή δοσολογία.
"Η θεραπεία μας δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα και είναι εφαρμόσιμη σε πολλούς από τους συνήθεις τύπους καρκίνου. Η ελπίδα μας είναι πως η καλοήθης φύση των EDVs θα βοηθήσει πολλούς καρκινοπαθείς να συνεχίσουν τη ζωή τους και να μπορούν να λειτουργούν πλήρως χρησιμοποιώντας θεραπεία που δεν θα τους υποχρεώνει να νοσηλευτούν", δήλωσε επ' αυτού
η Dr. MacDiarmid.
πηγή: Proton Newsletter τ.242
Ενδιαφέρουσα παρουσίαση, πολύ ενδιαφέρουσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλησπερα Μανωλη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπιδοφορα νεα λοιπον. Μακαρι η θεραπεια αυτη θα βοηθήσει πολλούς να συνεχίσουν τη ζωή τους και να μη χρειαζεται να νοσηλευονται μεχρι να αποθεραπευτουν εντελως!
Χαιρετισμους απο Στοκχολμη! :)
Μμμ πολύ φιλόδοξο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξυπνο και ρεαλιστικό όμως. Περιέχει βέβαια αρκετά βήματα μέχρι τον τελικό στόχο. Για να δούμε.
ΥΓ. Θα ήταν προτιμότερο να προτεινόταν η ιδέα από δημόσιο ερευνητικό κέντρο ή πανεπιστήμιο πάντως...
Μανο είναι όντως φιλόδοξο, αλλά συνάμα πιο κοντά απο ποτέ. Γιατι λες ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε προταθεί απο δημόσιο κέντρο; Ουτως ή άλλως πιστευω ότι η σχετική συνεργασία θα υπάρξει...
ΑπάντησηΔιαγραφήElva μου μακάρι να τον νικήσουμε τον καρκίνο. Μεταξύ άλλων θα μάθουμε τι είναι ζωή. Γιατί μεχρι σήμερα δεν ξέρουμε. Οσο προσπαθούμε να τη μάθουμε τόσο εκείνη τρέχει κι εξελίσσεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το άμεσο της οικονομικής εκμετάλλευσης που θα ακολουθήσει και για τη δυνατότητα άλλων εργαστηρίων να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!