Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Μορφωμένους ανθρώπους. Με δομημένη σκέψη. Με άποψη. Με μεράκι για δημιουργία στη ζωή τους. Με όνειρα και ιδανικά. Με νιάτα που πέρασαν στην αμφισβήτηση. Με γνώσεις. Ατελειώτες γνώσεις, εφαρμόσιμες και μή. Και η ώρα περνάει εξαιρετικά ευχάριστα. Δινω σε αυτούς, και παίρνω απο αυτούς. Μέχρι που κάποια στιγμή με ρωτάνε τι επαγγέλομαι. Κι όταν τους λέω ότι είμαι φαρμακοποιός, το μισό τους πρόσωπο σκοτεινιάζει, και το άλλο μισό φωτίζεται: Τοποθετούνται αμέσως κατηγορώντας το φάρμακο. Στην πορεία της συζήτησης αρχίζουν και μπερδεύονται. Θέλουν να κατηγορήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς απαραίτητα να κατηγορήσουν το φάρμακο. Και μετά, δειλά δειλά, σου το σκάνε το παραμύθι:
Να, εγώ παίρνω φυσικά φάρμακα!
Είμαι ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας. Και όπως καταλαβαίνετε, τα φάρμακα φυσικής προέλευσης είναι για μένα βούτυρο στο ψωμί μου. Τα λατρεύω, τα πιστεύω, τα διαβάζω, τα προτείνω όπου έχουν ένδειξη και θεραπευτική θέση βασισμένη σε επιστημονική βιβλιογραφία. Η ρομάντζα όμως σταματάει κάπου εδώ. Δεν μπορώ να ακούω σαχλαμάρες γιατί με κάτι τέτοια εκτοπίζεται η θεραπευτική τους χρήση στην Ελλάδα απο τους σοβαρούς γιατρούς. Και πριν μου αρχίσετε τις διαμαρτυρίες για τους τρόπους προώθησης των φαρμακευτικών εταιρειών, θέλω να σας θυμίσω ότι και τα "φυσικά" απο εταιρείες παράγονται!
Μου λέει λοιπόν ο φίλος μου: Τα χημικά σου δρούν "χημικά", και τα "φυσικά" μου δρουν φυσικά! Μεγαλύτερη επιστημονική σαχλαμάρα δεν έχω ξανακούσει. Και τούτο διότι ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο με εξαίρεση τα αντιβιοτικά δεν επιφέρει καινούργια λειτουργία στον οργανισμό. Ολα, μα όλα, να το ξαναπώ, ΟΛΑ μιμούνται τις λειτουργίες της φύσης και μοιάζουν με τα φυσικά μόρια διότι αυτά αποτέλεσαν το μόριο της φυσης. Τσάκα τσάκα, να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ή σαλβουταμόλη που υπάρχει στο Aerolin και στο Berovent μοιάζει καταπληκτικά με την αδρεναλίνη και κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Με μια διαφορά. Η φύση μας έδωσε την αδρεναλίνη για να διαστέλει τους βρόγχους μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οσο χρειάζεται για να ξεφύγει ένα θύραμα απο τον κυνηγό του. Στη φύση, εαν ένα ζωάκι πάσχει απο άσθμα είναι καταδικασμένο να φαγωθεί απο τον κυνηγό του. Αντίθετα, στον ανθρώπινο πολιτισμό, τροποιώντας το μόριο της αδρεναλίνης φτιάχθηκε η σαλβουταμόλη η οποία έχει την ιδιότητα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης σε σχέση με τη γρήγορα αποδομούμενη αδρεναλίνη. Και αυτό έγινε για να χρησιμοποιηθεί μόνο απο τους ασθενείς που πάσχουν απο άσθμα. Η σαλβουταμόλη δρά στους ίδιους υποδοχείς που δρά και η αδρεναλίνη επειδή το σώμα καταλαβαίνει τι θέλει να κάνει το μοριο αυτό επειδη το σώμα έχει....ιδίαν πείρα. Εαν το σώμα μας δεν διέθεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, και εαν στις απολήξεις του δεν εκλυόταν αδρεναλίνη, η σαλβουταμόλη δεν θα υπήρχε, δεν θα ήταν φάρμακο. Τα άλλα είναι για αφελείς! Κι αν σας παραζορίσουν δείξτε τους το Digoxin, και ρωτείστε τους εαν θα το έκαναν OTC μια που έχει φυσική προέλευση!
Ενα άλλο επιχείρημα που ισχυρίζονται οι.....φυσικόπληκτοι είναι ότι είναι καλό να παίρνουν φυσικές βιταμίνες και όχι συνθετικές. Δεν είναι το ίδιο-ισχυρίζονται. Και μου το λένε αυτό άνθρωποι που έχουν σπουδάσει χημεία!
Σε αυτήν την κατηγορία φυσικόπληκτων, αφου δεχτώ ότι οι βιταμίνες μπορούν να παρασκευαστούν και συνθετικά, τους κάνω μια απλή ερώτηση: Με ποιό τρόπο οι παρασκευάστριες εταιρείες "φυσικών βιταμινών" αφαιρούν τις φυσικές βιταμίνες απο τα φρούτα και τα λαχανικά; Με κοιτάνε σαν χαζοί, ιδίως οι έχοντες σπουδάσει χημεία, γιατί καταλαβαίνουν ότι τους τσάκωσα αδιάβαστους: Οι φυσικές βιταμίνες απομονώνονται απο τα φυτά με χημικές μεθόδους όπως η εκχύλιση, στις οποίες χρησιμοποιούνται διάφοροι οργανικοί και ανόργανοι διαλύτες. Αρα που φαίνεται το φυσικόν της προέλευσης;
Συχνά μετά το πρωτο σοκ, επανέρχονται δρυμίτεροι: Μου λένε ότι υπάρχουν και ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κομμάτια φυτών και έτσι οι επιμέρους συστάσεις τους σε βιταμίνες είναι ίδιες με αυτές που υπάρχουν επάνω στο ζων φυτό. Μπά; και με ποια μέθοδο συντηρείται το ξηρό φυτό στην κάψουλα; Γιατι δεν μουχλιάζει; Και απο πότε οι αναλογίες συστατικών μιας αποξηραμένης δρόγης είναι ίδιες με τις αντίστοιχες μιας φρέσκιας; Εκτός κι αν η αποξηραμένη δρόγη εμπλουτίζεται σε βιταμίνες μέχρι να έρθει στα ισια της. Και με τι βιταμίνη εμπλουτίζεται; φυσικής ή χημικής προέλευσης; Και εαν δούλευα σε εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου πως θα καταλάβαινα τη διαφορά αφου οι φασματογράφοι καταγράφουν τις ίδιες ενδείξεις τόσο για τις ¨φυσικές" όσο και για τις συνθετικές βιταμίνες;
Στο τέλος, αφου δεν μπορούν να με πείσουν, μου το ρίχνουν στην "αύρα". Και τοτε καταλαβαίνω ότι ήρθε η ώρα να το ρίξω στο τσάμικο. Γιατί άν τολμήσω να τους ρωτήσω εαν οι πολυκατοικίες που κτίζουν με τα μπετά και τα τσιμέντα έχουν "αύρα"μια που τα συστατικά αυτά είναι φυσικής προέλευσης, όπως και το πετρέλαιο, τότε γελάνε αλλά δεν απαντούν.
Τελικά, μόνο στο φάρμακο η παραπληροφόριση δεν έχει όρια. Εδω, το παρα φύσιν φαίνεται απόλυτα λογικό. Φυσικά, αφου πουλάει ακόμα και στους πιο μορφωμένους! Αντε, και καλό σχεδιασμό της καψουλας με βάση τις αρχές του....Φεγκ Σουι!
Λοιπόν Μανώλη, η κατάσταση είναι η εξής. Νομίζω όλοι γνωρίζουν πως υπεραγαπάς το φάρμακο και για αυτό σε προκαλούν! :) Έτσι μόνο μπορώ να εξηγήσω τη συνεχή σου κόντρα με τους fans των "φυσικών" σκευασμάτων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέχισε να μας ενημερώνεις, Μανώλη, το χρειαζόμαστε.
Αγαπητέ Μάνο, κάπως έτσι είναι. Κάτι που υπεραγαπάς, το προστατεύεις. Και το προστατεύεις μόνο όταν προστατευεις την υγεία εκείνου που το χρησιμοποιεί, όταν πρέπει, στη δόση που πρέπει, στην ένδειξη που πρέπει και με τη βιβλιογραφία που υπάρχει. Είμαι θερμός υπέρμαχος των φαρμάκων απο φυσικές πηγές. Είμαι θερμός υπέρμαχος της φυτοθεραπείας. Είμαι όμως και μεγάλος εχθρός του τσαρλατανισμού. Και απο bloggers με ονοματεπώνυμο, ένα πράγμα περιμένει να διαβάσει κανείς: την αλήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήAgapite manoli nwmizw oti tha eprepe na anafereis kai dio logia gia ti patata twn omoiopathitikwn sta ypolipa symfonw apolita .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Για τα ομοιοπαθητικά έχω ήδη κάνει τοποθέτηση. Δείτε το άρθρο που ανάρτησα στις 8/2/2009 με τίτλο ο "ταλαντούχος" κύριος Χάνεμαν. Τα σχολια σας, εννοείται ευπρόδεκτα!
ΑπάντησηΔιαγραφή