29/1/09

Popeye The sailor man



Το 1929, στο Chester, μια μικρή πόλη του Illinois, δημιουργήθηκε ένας από τους αξέχαστους ήρωες της παιδικής μας ηλικίας: Ο Ποπάϋ. Δημιουργός του, ήταν ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Elzie Crisler Segar (1894-1938), o οποίος εργαζόταν εκείνη την εποχή στη « Λυρική σκηνή» της πόλης.
Ο Segar, συνήθιζε να συχνάζει τα μεσημέρια στο saloon που βρισκόταν απέναντι από τη Λυρική. Εκεί όμως σύχναζε και ένας γραφικός τύπος, πασίγνωστος σε όλη την πόλη, ο Frank Rocky Fiegel. O Fiegel είχε μεγάλη φήμη για τα ασυνήθιστα μεγάλα μπράτσα του που τον βοηθούσαν στην εμπλοκή του σε καυγάδες, αλλά και για την αφέλεια και την καλοσύνη του. Ο Fiegel που είχε δουλέψει αρκετά χρόνια σαν ναυτικός, ήταν επίσης γνωστός για την αδυναμία του στο σπανάκι, που τον βοηθούσε να μην πάθει σκορβούτο.


Ένα σοβαρό γεγονός από τη ζωή του Segar τον έκανε να περάσει στον Ποπάϋ τη συνήθεια του Fiegel να τρώει σπανάκι: Ο Segar έπασχε από τη νόσο του Hodgkin από την ηλικία των 10 χρόνων. Η νόσος του Hodgkin είναι μια μορφή κακοήθους αναιμίας. Και όπως όλες οι αναιμίες, χρειάζεται σίδηρος για την καταπολέμησή της. Οι ιατροί συνέστησαν στον Segar να τρώει σπανάκι.
Ο λόγος της σύστασης αυτής ήταν η δημοσίευση του Γερμανού Φαρμακοποιού Tschrich το 1890, ότι το σπανάκι περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου. Ο Tschrich ήταν καθηγητής Φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και οι ανακαλύψεις του γίνονταν δεκτές με διθυραμβικές κριτικές. Έτσι, το σπανάκι άρχισε να γίνεται της μόδας στους επιστημονικούς κύκλους.
Οι Φαρμακοποιοί του Chester χορηγούσαν στον δημιουργό του Ποπάϋ ένα σκεύασμα που το παρασκεύαζαν με εκχύλιση του σπανακιού από ένα μείγμα ελαιόλαδου και καστορέλαιου. Η ανακούφιση που ένιωθε ο Segar από την χρήση του παρασκευάσματος αυτού ήταν τέτοια, που έβαλε τον Ποπάϋ να καταναλώνει σπανάκι, και έδωσε στη γυναίκα του το όνομα Olive Oil, και στον αδερφό της το όνομα Castor Oil.
Ο Segar πέθανε τελικά από την νόσο του Hodgkin σε ηλικία 44 ετών. Ο Ποπάϋ όμως, κατάφερε να μπει στις παιδικές ψυχές κατακτώντας τη θέση του σούπερ ήρωα-προστάτη των αδυνάτων, χάρις την εξαιρετική ρώμη που του χάριζε η υπερκατανάλωση σπανακιού. Πράγματι, τα χαρακτηριστικά του Ποπάϋ που οφείλονταν στην λήψη σπανακιού ήταν φοβερά αρρενωπά για τα body-building κριτήρια της εποχής του μεσοπολέμου. Υπολογίζεται ότι ο Ποπάϋ κατανάλωσε 36 τόνους σπανακιού στην ιστορία του.. Ο κοκκινοτρίχης Ποπάϋ είχε μία μόνο ατέλεια: Είχε ελάχιστα μαλλιά στο κεφάλι, όπως και ο πραγματικός του ήρωας, ο Fiegel. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το πόσα μαλλιά είχε το χαρούμενο ναυτάκι, γιατί το ναυτικό του καπέλο δεν άφηνε περιθώρια για περαιτέρω εξιχνίαση.
Από το 1930 μέχρι σήμερα, η Φαρμακογνωσία έχει κάνει τεράστιες προόδους, κυρίως λόγω της εμφάνισης των νέων ευαίσθητων τεχνικών της Αναλυτικής Χημείας. Δύο Γερμανοί Φαρμακοποιοί αποφάσισαν να μελετήσουν ξανά το σπανάκι, και δημοσίευσαν το 1981 στο περιοδικό British Medical Journal τις ανακαλύψεις τους: Το σπανάκι περιέχει πράγματι σίδηρο, αλλά σε ποσότητα ακριβώς 10 φορές μικρότερη από τη ποσότητα που δημοσιεύτηκε στην μελέτη του Tschrish. Ο δαίμων του τυπογραφείου εκείνης της εποχής είχε κατά λάθος προσθέσει ένα δεκαδικό ψηφίο! Επομένως εάν ο Ποπάϋ έτρωγε π.χ αυγά, ή συκώτι θα έπαιρνε πολύ περισσότερο σίδηρο απ’ ότι με το σπανάκι! Και σαν να μην έφτανε αυτό, βρέθηκε ότι στο σπανάκι υπάρχει μεταξύ άλλων αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α. Η υπερβιταμίνωση-Α προκαλεί τριχόπτωση. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Fiegel ήταν άτριχος, ενώ δεν υπήρχε κληρονομικό ιστορικό αλωπεκίας. Να γιατί ο Ποπάϋ σχεδιαζόταν με 3 μόνο τρίχες στο κεφάλι του!
Άραγε πόσοι σύγχρονοι body-builders γνωρίζουν το ποιος πραγματικά μπορεί να τους δώσει πλήρεις πληροφορίες για τις ουσίες που παίρνουν; Πόσα «αθώα» βότανα που περιέχουν «το μυστικό της ζωής» έχουν τεκμηριωμένη βιβλιογραφικά αποτελεσματικότητα και ασφάλεια; Ο επαγγελματίας Φαρμακοποιός , δηλαδή ο επιστημονικά ενημερωμένος και επικοινωνιακά άρτιος Φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν και να ομορφύνουν και να δυναμώσουν το σώμα τους. Και θα το κάνει σωστά. Γιατί πιστεύει στο «νους υγιής εν σώματι υγιές».
Στα φαρμακεία η ομορφιά θα πρέπει να είναι πάντα το σημαντικότερο παρακλάδι της υγείας, διότι δεν είναι σωστό να πληρώνει κανείς με την υγεία του το τίμημα για την ομορφιά του. Οι Φαρμακοποιοί που το έχουν συνειδητοποιήσει, διαθέτουν τα σωστά προϊόντα, με την πλούσια βιβλιογραφική τεκμηρίωση, και δίνουν τις σωστές συμβουλές όταν πρόκειται για τις ημερήσιες ανάγκες των πελατών τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ανάλογα με την ατομική ιδιαιτερότητα για την οποία χρειάζονται να πάρουν τις ουσίες αυτές. Παραδείγματος χάριν, η ακμή, το κάπνισμα, το body building, και η τριχόπτωση, απαιτούν διαφορετικές ποσοστιαίες αναλογίες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και αυτό το ξέρουν οι επαγγελματίες φαρμακοποιοί. Για το λόγο αυτό, έχουν αρκετούς Ποπάϋ σαν χρόνιους-ευχαριστημένους πελάτες, και πολύ καλές σχέσεις με τους αθλίατρους. Kαντε το και εσείς.