28/5/09

Μια νίκη ενάντια στον καρκίνο του Παγκρέατος με σύμμαχο τη φύση




Ένα προβληματικό δίκτυο αρτηριών μπορεί να είναι η εξήγηση στο γιατί κάποιοι άνθρωποι με καρκίνο στο πάγκρεας δεν είναι επιδεκτικοί στις χημειοθεραπείες. Σύμφωνα όμως με ερευνητές του οργανισμού Cancer Research UK ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί ανεξάρτητα με την κατάσταση του δικτύου των αρτηριών.



Στην ίδια έρευνα παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την συχνή αναποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής για τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι διαγνώσεις για καρκίνο στο πάγκρεας φτάνουν τις 230.000 το χρόνο παγκοσμίως. Συχνά εξαπλώνεται γρήγορα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί μέχρις ότου φτάσει σε προχωρημένο μη εγχειρήσιμο στάδιο.






Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ποντίκια γενετικά σχεδιασμένα ώστε να αναπτύξουν καρκίνο στο πάγκρεας ανακάλυψαν πως οι όγκοι στα ζώα δεν εξαπλώνονται μέσω των αρτηριών παρά σε πολύ μικρό βαθμό. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στους ανθρώπους.



Αυτή η ανακάλυψη αφήνει να εννοηθεί πως λόγω της μικρής εξάρτησης του καρκίνου του παγκρέατος από το δίκτυο των αρτηριών, τα φάρμακα που υπάρχουν μέσα στο αίμα του ασθενή είναι πιο δύσκολο να επηρεάσουν τον όγκο. Επιπλέον η ανακάλυψη ίσως εξηγεί γιατί ο καρκίνος στο πάγκρεας δεν ανταποκρίνεται στους αποκαλούμενους VEGF inhibitors, ένα καινούριο είδος φαρμάκων που κατά το επιστημονικό περιοδικό Science "σκοτώνουν" τον όγκο περιορίζοντας την ποσότητα του αίματος που φτάνει ως αυτόν.



Μετά από την διαπίστωση των ερευνητών πως ο καρκίνος στο πάγκρεας σε σχέση με καρκίνους άλλων οργάνων δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από την ποσότητα του αίματος για να αναπτυχθεί οι ερευνητές θεωρούν πως οι καινούριες φαρμακευτικές θεραπείες όπως το πειραματικό IPI-926 θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του τύπου καρκίνου.





Οι ανακαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για έναν από τους πιο θανάσιμους καρκίνους, αυτόν από τον οποίον μόλις ένα 3% επιβιώνει για 5 ή παραπάνω χρόνια", δήλωσε ο ερευνητής του Cancer UK's Cambridge Research Institute David Tuveson, που συμμετείχε στη μελέτη.






"Έχουμε ενθουσιαστεί με την έρευνα αλλά είναι ακόμα νωρίς. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο προτού προσθέσουμε το καινούριο συστατικό στη συνηθισμένη φαρμακευτική θεραπεία", συνέχισε ο Tuveson. O Dr. Lesley Walker, που χρηματοδότησε την έρευνα δήλωσε από το Cancer Research UK: "Εάν αυτά τα αποτελέσματα παραμείνουν σταθερά στις μελλοντικές έρευνες, ελπίζουμε πως οι επιστήμονες θα καταφέρουν να κάνουν καλύτερη χρήση των υπαρχόντων φαρμάκων αλλά και να αναπτύξουν μια ευρεία γκάμα θεραπειών και επιλογών ώστε οι πάσχοντες από τον καρκίνου του παγκρέατος να ζουν περισσότερο".


πηγή: Proton newsletter, τ. 237

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι το πειραματικό φάρμακο IPI 925 προέρχεται απο επεξεργασίας της ουσίας κυκλοπαμίνη που βρίσκεται στο φυτό Veratrum californicum που βλέπετε στη φωτογραφία(θυμάστε τα αλκαλοειδή του Βέρατρου;).Η ουσία ονομάστηκε έτσι επειδή έχει την ιδιότητα να προκαλεί κυκλοπισμό: Οι απόγονοι των εγκυων ζώων που έλαβαν την ουσία, γεννόντουσαν μέ ένα μάτι όπως ο κύκλωπας.
Η κυκλοπαμίνη (βλ. σχήμα) έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την οδό του Hedgehog (Hedgehog signaling pathway )



Η οδός αυτή είναι ενεργή κατα τη διάρκεια της εμβρυονικής ανάπτυξης, και ριθμιζει το σχηματισμό ιστών και οργάνων. Η ενεργοποίηση της όμως κατα την ενήλικη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογέννεση. Μαλιστα υποστηρίζεται ότι η ενεργοποίηση της οδού αυτής μπορεί να εξηγήσει το γιατί τα προακαρκινικά κύτταρα δεν επειρεάζονται απο τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.