25/2/09

Ξανθό μαλλί χρώματος πράσινου


Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει το πώς ξεκίνησε την καριέρα της η διάσημη ξανθιά ηθοποιός Kim Bassinger. Η ηθοποιός δούλευε ως φωτομοντέλο στην αμερικανική εταιρεία που Δημιούργησε ο John Breck, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το σαμπουάν το 1930. Τα μοντέλα του Breck άφηναν πάντα εποχή στις διαφημίσεις του σαμπουάν της εταιρείας και δημιουργούσαν πρότυπα ως προς το χρωμα και τη φόρμα των μαλλιών τους. Το ξανθό μαλλί ασκούσε πάντα μια γοητεία, ιδιαίτερα στις χώρες που δεν βρίσκεται σε αφθονία στους πληθυσμούς.

Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου προκλήθηκε μια αναστρέψιμη, μη-γενετικής φύσης μετάλλαξη του ξανθού μαλλιού σε πράσινο (!). Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ύπαρξη χλωρίου σε υψηλές συγκεντρώσεις στις πισίνες που χρησιμοποιούν ανακυκλούμενο νερό. Επίσης οι κακής ποιότητας υδραυλικές εγκαταστάσεις των σπιτιών αποδεσμεύουν περίσσεια χαλκού στα σημεία που υπάρχει θέρμανση του νερού (πχ παλιά θερμοσίφωνα) Σαν αποτέλεσμα, το ξανθό μαλλί βάφεται πράσινο.

Εάν τύχει τέτοιο περιστατικό σε πελάτη του φαρμακείου σας , ζητείστε του να εφαρμόσει στο μαλλί του χυμό λεμονιού. Μια καλή επίσης λύση που όμως απαιτεί κάποια προσοχή είναι να διαλύσετε 10 ασπιρίνες σε 250 ml θερμού ύδατος και να απλώσετε το διάλυμα στο κεφάλι. Κατόπι, απομακρύνετε γρήγορα το διάλυμα με λούσιμο του μαλλιού .
Εαν έχετε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλικά φάρμακα μην παίζετε με τη φαρμακοκινητική της ασπιρίνης, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Συμβουλέψτε τους πελάτες σας να λούζουν τα μαλλιά τους με κανονικό νερό της βρύσης πριν μπουν στην πισίνα. Έτσι, τα μαλλιά θα προσροφήσουν πολύ λιγότερο νερό από την πισίνα και το φαινόμενο είτε δεν θα εμφανιστεί, είτε θα έχει περιορισμένη έκταση.

Άραγε πόσα χρήματα θα γλίτωνε ο πελάτης σας εάν προσθέσουμε την επίσκεψη στον δερματολόγο και το κόστος απόκτησης μιας σούπερ ειδικής βαφής για τα μαλλιά στο απέναντι σούπερ μάρκετ καλλυντικών;