6/4/09

Ποδόσφαιρο στο γήπεδο του δέρματος: Φαρμακευτική τεχνολογία-ιατρική φαρμακολογία 1-0


Κάθε επαγγελματιας Φαρμακοποιος, δηλαδη κάθε επιστημονικα ενημερωμενος φαρμακοποιος, περιγραφει παντα με αφθονο γελιο τα βιβλια της φαρμακολογιας, που δεν εχουν γραφτει η θεωρηθει από φαρμακοποιο. Σε μια προσπαθεια επιδειξης γνωσεων, οι συγγραφεις τους με μεγαλη ικανοποιηση και στομφο δηλωνουν ότι το αντιβιοτικο Χ δεν απορροφαται από τον γαστρεντερικο σωληνα, ενώ η δραστικη ουσια Ψ δεν απορροροφαται από το δερμα.


Εάν μια ουσια μπορουσε να δρασει εκει που θελουμε, όπως θελουμε , για οσο διαστημα θελουμε, και χωρις να το αντιληφθει οποιοσδηποτε άλλος υποδοχεας φαρμακων στο σωμα, τοτε η επιστημη της φαρμακευτικης ειται δεν θα ειχε γεννηθει , ειται θα μοιραζοταν ως ενθετο κυριακατικης εφημεριδας. Για τον λογο αυτό ο επαγγελματιας φαρμακοποιος δεν πρεπει να δυσανασχετει εάν ο συναδελφος του ιατρος παθολογος, ορκιζεται ότι το αντιβιοτικο νοβοβιοκινη δεν πρεπει να δινεται per Os διοτι δεν απορροφαται από το γαστρεντερικο. Ο ιατρος, μην γνωριζοντας τα της τεχνολογιας του φαρμακου είναι λογικο να μην κατεχει το φαινομενο του μικρονισμου, κατά το οποιο οι βιομηχανικοι φαρμακοποιοι ελαττωνουν τοσο πολύ την διαμετρο των σωματιδιων που τελικα η νοβοβιοκινη λχ γινεται ένα εξαιρετικα δραστικο αντιβιοτικο στην από του στοματος χορηγηση.


Η ελευση της νεας γενιας ινσουλινων και τα επιτευματα της φαρμακευτικης χημειας που μεταδωθηκαν μεσω του marketing των πολυεθνικων κυριως εταιρειων εξοικιωσε καπως τους ιατρους με την εννοια του φαρμακευτικως κατορθωτου επιτευματος της διελευσης των φαρμακων από διαφορους φραγμους του σωματος.


Τελευταιο οχυρωμενο καστρο ειχε μεινει το φραγμα του δερματος, που βλεπετε στην παραπανω φωτογραφια που τραφηχτηκε στο μικροσκοπιο σαρωσης. Οι φιλοι μας δερματολογοι διερρυγνυαν για πολύ καιρο τα ιματια τους ότι είναι δυσκολο για μεγαλομοριακες ενωσεις να περασουν το δερμα.


Ώσπου, η φαρμακευτική επιστήμη απάντησε με μια νέα κλάση εκδόχων που λέγονται ενισχυτές ρόφησης, και έχουν σαν αποστολη να βοηθουν διαφορες ουσιες να περνουν το δερμα. Μια από αυτές είναι το μυριστικο ισοπροπυλιο.
Χαρακτηριστικο του ισοπροπυλιου είναι ότι διαλυει αρκετα φαρμακα.Το μυριστικο ισοπροπυλιο, απορροφαται ικανοποιητικα από την κερατινη στοιβαδα του δερματος, υπερτερωντας κατά πολύ εναντι των αλλων ελαιων.Ετσι , μπορει να βοηθησει διαφορα αλλα μαλακτικα φαρμακα να κανουν τη δουλεια τους de profundis.To ιδιο αποτελεσματικος είναι ο συνδιασμος τους με αιθερια ελαια σε βαθμο που χρειαζεται προσοχη και διαβασμα της βιβλιογραφιας για να μην προκαλεσουμε συστηματικες ανεπιθυμητες ενεργειες,


Είναι σιγουρο ότι ο επαγγελματιας φαρμακοποιος δεν ξεχνα ποτε τοσο να θυμαται οσο και να συντηρει με το να διαβαζει συνεχως, τον ορισμο του επαγγελματος του. Ο φαρμακοποιος είναι ο ειδικος επιστημονας του φαρμακου (Remington, Pharmaceutical sciences, page 1, introduction). Για τον ιδιο λογο , ο επαγγελματιας φαρμακοποιος που ενημερωνεται για τις εξελιξεις της φαρμακευτικης κοσμετολογιας δεν εχει να φοβηθει τιποτε ουτε από τον συναδελφο του δερματολογο, ουτε από την ομορφη κοπελα των καταστηματων καλλυντικων . Αρκει να ξερει καλα τοσο αυτην κάθε αυτην τη γνωση που απαιτειται , οσο και τον πελατη του με το οποιο επικεινωνει και συμβουλευει.


Κανεις δεν θα διαμαρτυρηθει στον φαρμακοποιο που δηλωνει ότι σκοπος υπαρξης του φαρμακειου του είναι αποκλειστικα και μονο η συνεισφορα στην προασπιση της υγειας του ανθρωπου. Από την άλλη μερια, τοτε και μόνο τότε ο πελατης θα του συμπαρασταθει ενεργα και μακροχρονια, στην εκπληρωση του στοχου του ο οποιος είναι, όπως και στον ιατρο, να πραγματοποιοει το σκοπο του επικερδως.