14/7/09

Το υπακτικό της Μυκόνου



Ο Ηλίας Ψ., 53 αποτελεί αναμφισβήτητα μια τηλεοπτική persona. Δαπανά ατελείωτες ώρες τόσο στα στούντιο όσο και στις δημόσιες σχέσεις του. Με τους γιατρούς δεν τα πάει καλά, εκτός κι αν πρόκειται για τον πλαστικό χειρουργό του. Για όλους τους άλλους έχει μια μόνιμη απάντηση: Γυμναστική, υγιεινή διατροφή, και party στη Μύκονο.

Το τελευταίο διάστημα ο Ηλίας «δεν ένιωθε καλά». Άρχισε να βαριέται το γυμναστήριο γιατί κουραζόταν εύκολα. Σαν να ψιλοπάχυνε κιόλας. Άρχισε να κάνει γκάφες μπροστά στον τηλεοπτικό φακό γιατί ξέχναγε εύκολα. Τα μάτια του ήταν μόνιμα πρησμένα . Το δέρμα του ήταν ξηρό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τον έπιασε ….δυσκοιλιότητα! Για το αίσθημα κόπωσης που έφτανε στο σημείο να τον κάνει να γέρνει το κεφάλι και να συσπά νευρικά τα βλέφαρά του ήθελε να επισκεφτεί τον ιατρό του αλλά οι καταραμένοι παπαράτσι βρίσκονταν παντού. Έτσι, έστειλε «το παιδί για όλες τις δουλειές» να του φέρει από το φαρμακείο «κάτι για τη δυσκοιλιότητα, και κάτι για την αφηρημάδα»

Ο φαρμακοποιός αυτός όμως είχε την εξής ιδιαιτερότητα. Δεν χορηγούσε ποτέ φάρμακα και συμβουλές για λογαριασμό τρίτων. Και επειδή του Ηλία του αρέσουν οι «ζόρικοι» αποφάσισε να επισκεφθεί ο ίδιος τον ιδιόρρυθμο αυτό φαρμακοποιό. Του τα είπε όλα και του έταξε τα πάντα για ένα Dulcolax® Για τα υπόλοιπα θα μιλούσε με τον ψυχαναλυτή του. Ας του έβρισκε κάποιος λύση στη δυσκοιλιότητα του!

Ο φαρμακοποιός τον άκουσε πολύ προσεκτικά, και του πρότεινε την καλύτερη λύση: Να αφήσει τα υπακτικά, και να κάνει ένα party στη Μύκονο στο οποίο θα προσκαλέσει τον ενδοκρινολόγο του νησιού. Μόνο αυτός θα κάνει τον Ηλία να του φύγει η δυσκοιλιότητα. Με ποιο τρόπο;



Απάντηση


Ο κύριος Ηλίας Ψ. εμφανίζει τα κλασσικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Στους ασθενείς αυτούς, όπως και στους ασθενείς με υπερπαραθυρεοειδισμό, η έντονη δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα έκανε ο ενδοκρινολόγος είναι να χορηγήσει στον ασθενή ορμόνες του θυρεοειδή μετά απο τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις.
Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι τεράστιος όχι μόνο στην άμεση ανακούφιση, αλλά και στην έγκαιρη αποφυγή της απόκρυψης (masking) των συμπτωμάτων. Για το λόγο αυτό να ρωτάτε πάντα τον πελάτη σας εάν το φάρμακο που σας ζητά να του χορηγήσετε απευθύνεται στον ίδιο ή σε κάποιον άλλον. Θα ήταν καλό να μη χορηγείτε φάρμακα…υπέρ τρίτων.