9/7/09

Φέρτε μου ενα καρδιολόγο, να μου αλλάξει την καρδιά


Η αξέχαστη τραγουδίστρια Βούλα Πάλλα (1929-1980) τραγούδησε έντεχνο, λαϊκό και δημοτικό τραγούδι. Πολλά τραγούδια της έγιναν μεγάλες επιτυχίες και αγαπήθηκαν από το κοινό. Τη μεγαλύτερη επιτυχία τη γνώρισε όταν τραγούδησε με ελληνικούς στίχους ινδικά τραγούδια του Bollywood, της Ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που άνθισε στη Βομβάη. Οι ταινίες αυτές χαρακτηρίζονται από λεπτομερή απεικόνιση της καθημερινής ζωής με τραγούδια, πολλά από τα οποία αποδόθηκαν στα ελληνικά, από τη Βούλα.


Ένα από αυτά τα τραγούδια, το φέρτε μου έναν καρδιολόγο, να μου αλλάξει την καρδιά, σιγοψιθύριζε η Ευαγγελία Γ., 55 χρονών, ταξιθέτρια, στο φαρμακοποιό της κάθε φορά που της εκτελούσε τη συνταγή του γιατρού της με Digoxin®


Το τελευταίο διάστημα η Ευαγγελία το παράκανε στο τραγούδι όταν έμπαινε στο φαρμακείο. Κοιτούσε το φαρμακοποιό και του τραγουδούσε με νόημα. Κάποια στιγμή ο φαρμακοποιός που γνώριζε ότι η Βαγγελιώ ήταν μια ήσυχη γυναίκα, και η εμμονή της να τραγουδάει το συγκεκριμένο τραγούδι δεν ήταν και τόσο…αναμενόμενη, την ρώτησε εάν όλα πάνε καλά.

-Σκέφτομαι να αλλάξω καρδιολόγο. Έχεις κανέναν καλό να μου προτείνεις; Γιατί το φάρμακο που μου έγραψε, το Digoxin®, δεν με «πιάνει». Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι όλη τη μέρα με την καρδιά μου και την κοιλιά μου. Αυτά τα πίτουρα του διαιτολόγου με κάνουν «αλοιφή» . Τα παίρνω όμως μαζί με το χάπι μου γιατί φοβάμαι μήπως μου πειράξει το στομάχι.
Και τότε, ο φαρμακοποιός εν ψυχρώ της απάντησε: Κυρία Ευαγγελία μου, σας συνιστώ δυο πράγματα. Να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο σας, και να πείτε του διαιτολόγου σας ένα άλλο τραγούδι της Βούλλας Πάλλα: Το καρδιά μου καημένη πως βαστάς και δεν ραγίζεις με αυτά που μου συνιστά ο διαιτολόγος. Για να μην του πείτε κατάμουτρα ότι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες!!!

Γιατί ο φαρμακοποιός ανακατεύτηκε με τα πίτουρα και όχι με το τραγούδι της Βούλας Πάλλα; Δεν φοβήθηκε μήπως τον φάνε κι αυτόν οι κότες;
Πριν απαντήσετε πατήστε εδώ:




Απάντηση

Ο φαρμακοποιός γνώριζε ότι η ταυτόχρονη λήψη διγοξίνης με τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησης, γεγονός που προκαλεί ελάττωση των επιπέδων της στο αίμα. Έτσι, η καρδιοπαθής Ευαγγελία ήταν αρρύθμιστη. Ακόμα και σε «απλές παθήσεις» όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ο κάθε ασθενής αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση αντιμετώπισης. Γι αυτό Και οι λειτουργοί της υγείας θα πρέπει να μη φοβούνται να ανακατευτούν ακόμα και με τα φαινομενικά «αθώα» πίτουρα…..