20/3/09

απο το δάκτυλο του Γαλιλαίου στο καλλυντικό του νυχιού


Μια επίσκεψη στο μουσείο της Ιστορίας της επιστήμης θα φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με ένα ασυνήθιστα απροσδόκητο εύρημα: Στο μουσείο αυτό φυλάσσεται σε άριστη κατάσταση, το μεσαίο δάκτυλο του μεγάλου αστρονόμου και μαθηματικού Γαλιλαίου. Το δάκτυλο του μεγάλου επιστήμονα έφτασε ως τις ημέρες μας χάρις σε έναν antiquer ,τον Antonio Francesco Gori(1691-1757). Ο Gori έκοψε κρυφά το δάκτυλο του Γαλιλαίου στις 12 Μαρτίου του 1737 όταν η σωρός του Γαλιλαίου μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της εκκλησίας των Αγίων Κοσμά & Δαμιανού (επί τη ευκαιρία είναι οι προστάτες των Φαρμακοποιών) για την νεκρώσιμη λειτουργία.
Ο Gori πούλησε το δάκτυλο του Γαλιλαίου στον βιβλιοθηκονόμο της Λωρεντιανής Βιβλιοθήκης Angelo M. Bandini ο οποίος το διέσωσε επιμελώς, και έτσι κατάφερε να φτάσει ως τις μέρες μας. Η εξέταση του νυχιού του Γαλιλαίου έδειξε ότι ο μεγάλος επιστήμονας πρέπει να έπασχε από άσθμα που τον τυραννούσε ξέχωρα από την τύφλωση του. Το νύχι του ηταν εμφανώς πολύ πιο καταπονημένο από το υπόλοιπο δάκτυλο
Ο Γαλιλαίος ηταν ανατρεπτικό στοιχείο στην εποχή του διότι κατεύθυνε τις παρατηρήσεις του όχι σε εκείνα τα στοιχεία που βρίσκονταν η φαίνονταν αλλά σε εκείνα τα στοιχεία που δεν βρίσκονταν η δεν φαίνονταν. Εφεύρε το τηλεσκόπιο για να δει εκείνα που δεν φαίνονταν ενώ ανέπτυξε τα μαθηματικά για να βρει εκείνο που ούτε φαινόταν ούτε βρισκόταν : Το ότι δηλαδή η γη κινείται.

Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε πολλές φορές το τηλεσκόπιο και το μικροσκόπιο για να δούμε τι υπάρχει , χωρίς να βλέπουμε η να σκεφτόμαστε τι δεν υπάρχει.

Η σύγχρονη χημική ανάλυση τόσο του νυχιού μας όσο και της μήτρας του, κατέδειξε ότι σε αντίθεση με την επιδερμίδα δεν υπάρχει ουροκανικό οξυ λόγω είτε ελλειψης είτε της απουσίας του ενζύμου διαμινάση της ιστιδίνης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το νύχι στερείται ένα βασικό φυσικό αντηλιακό φίλτρο του δέρματος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καμπυλότητα του νυχιού που το κάνει να συμπεριφέρεται σαν ένας φακός, κάνει το πιο σκληρό όργανο της επιφάνειας του δέρματος πολύ πιο ευπρόσβλητο στην ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα.

Επίσης στο σκληρό μας νύχι δεν βρέθηκαν τόσες φαινολικές ουσίες όπως στην μαλακότερη τρίχα. Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλά καλλυντικά που διαφημίζονται ως σκληρυντικά των νυχιών προκαλούν ονυχόλυση επειδή περιέχουν φορμόλη ενώ πολλά βερνίκια των νυχιών που περιέχουν φαινόλη προκαλούν επίσης ονυχόλυση.

Όταν λοιπόν έρχεται ένα καινούργιο προϊόν θα πρεπει ο φαρμακοποιός να ψάχνει και να γνωρίζει όχι μόνο τι περιέχει αυτό το προϊόν αλλά και τι δεν περιέχει. Επίσης όταν ο επαγγελματίας φαρμακοποιός παρασκευάζει ένα φαρμακευτικό προϊόν για τα νύχια, η χημεία θα τον βοηθήσει όχι μόνο στα συστατικά που πρεπει να περιέχονται, αλλά και σε αυτά που δεν πρέπει να περιέχονται.