28/5/09

Μια νίκη ενάντια στον καρκίνο του Παγκρέατος με σύμμαχο τη φύση
Ένα προβληματικό δίκτυο αρτηριών μπορεί να είναι η εξήγηση στο γιατί κάποιοι άνθρωποι με καρκίνο στο πάγκρεας δεν είναι επιδεκτικοί στις χημειοθεραπείες. Σύμφωνα όμως με ερευνητές του οργανισμού Cancer Research UK ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί ανεξάρτητα με την κατάσταση του δικτύου των αρτηριών.Στην ίδια έρευνα παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την συχνή αναποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής για τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι διαγνώσεις για καρκίνο στο πάγκρεας φτάνουν τις 230.000 το χρόνο παγκοσμίως. Συχνά εξαπλώνεται γρήγορα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί μέχρις ότου φτάσει σε προχωρημένο μη εγχειρήσιμο στάδιο.


Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ποντίκια γενετικά σχεδιασμένα ώστε να αναπτύξουν καρκίνο στο πάγκρεας ανακάλυψαν πως οι όγκοι στα ζώα δεν εξαπλώνονται μέσω των αρτηριών παρά σε πολύ μικρό βαθμό. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στους ανθρώπους.Αυτή η ανακάλυψη αφήνει να εννοηθεί πως λόγω της μικρής εξάρτησης του καρκίνου του παγκρέατος από το δίκτυο των αρτηριών, τα φάρμακα που υπάρχουν μέσα στο αίμα του ασθενή είναι πιο δύσκολο να επηρεάσουν τον όγκο. Επιπλέον η ανακάλυψη ίσως εξηγεί γιατί ο καρκίνος στο πάγκρεας δεν ανταποκρίνεται στους αποκαλούμενους VEGF inhibitors, ένα καινούριο είδος φαρμάκων που κατά το επιστημονικό περιοδικό Science "σκοτώνουν" τον όγκο περιορίζοντας την ποσότητα του αίματος που φτάνει ως αυτόν.Μετά από την διαπίστωση των ερευνητών πως ο καρκίνος στο πάγκρεας σε σχέση με καρκίνους άλλων οργάνων δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από την ποσότητα του αίματος για να αναπτυχθεί οι ερευνητές θεωρούν πως οι καινούριες φαρμακευτικές θεραπείες όπως το πειραματικό IPI-926 θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του τύπου καρκίνου.

Οι ανακαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για έναν από τους πιο θανάσιμους καρκίνους, αυτόν από τον οποίον μόλις ένα 3% επιβιώνει για 5 ή παραπάνω χρόνια", δήλωσε ο ερευνητής του Cancer UK's Cambridge Research Institute David Tuveson, που συμμετείχε στη μελέτη.


"Έχουμε ενθουσιαστεί με την έρευνα αλλά είναι ακόμα νωρίς. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο προτού προσθέσουμε το καινούριο συστατικό στη συνηθισμένη φαρμακευτική θεραπεία", συνέχισε ο Tuveson. O Dr. Lesley Walker, που χρηματοδότησε την έρευνα δήλωσε από το Cancer Research UK: "Εάν αυτά τα αποτελέσματα παραμείνουν σταθερά στις μελλοντικές έρευνες, ελπίζουμε πως οι επιστήμονες θα καταφέρουν να κάνουν καλύτερη χρήση των υπαρχόντων φαρμάκων αλλά και να αναπτύξουν μια ευρεία γκάμα θεραπειών και επιλογών ώστε οι πάσχοντες από τον καρκίνου του παγκρέατος να ζουν περισσότερο".


πηγή: Proton newsletter, τ. 237

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι το πειραματικό φάρμακο IPI 925 προέρχεται απο επεξεργασίας της ουσίας κυκλοπαμίνη που βρίσκεται στο φυτό Veratrum californicum που βλέπετε στη φωτογραφία(θυμάστε τα αλκαλοειδή του Βέρατρου;).Η ουσία ονομάστηκε έτσι επειδή έχει την ιδιότητα να προκαλεί κυκλοπισμό: Οι απόγονοι των εγκυων ζώων που έλαβαν την ουσία, γεννόντουσαν μέ ένα μάτι όπως ο κύκλωπας.
Η κυκλοπαμίνη (βλ. σχήμα) έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την οδό του Hedgehog (Hedgehog signaling pathway )Η οδός αυτή είναι ενεργή κατα τη διάρκεια της εμβρυονικής ανάπτυξης, και ριθμιζει το σχηματισμό ιστών και οργάνων. Η ενεργοποίηση της όμως κατα την ενήλικη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογέννεση. Μαλιστα υποστηρίζεται ότι η ενεργοποίηση της οδού αυτής μπορεί να εξηγήσει το γιατί τα προακαρκινικά κύτταρα δεν επειρεάζονται απο τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.

15 σχόλια:

 1. Πολύ σημαντικό βήμα η κατανόηση του μειωμένου ρόλου της αγγειογένεσης στο συγκεκριμένο καρκίνο (όπως και σε κάθε καρκίνο, μιας και η αυξημένη αγγειογένεση είναι κατ'εξοχήν στοιχείο των μεταστατικών όγκων).
  Μακάρι το να οδηγηθούν σε ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μανο απο ότι ξέρω βρίσκονται ήδη σε φάση ΙΙ και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα που δεν τα αναμεταδίδω για να μη γίνει η ιστοσελίδα μου....DCA No2! Εαν όμως φτάσουν σε φάση ΙΙΙ θα γράψω περισσότερα και πιο φρέσκα νεα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. που μπορούμε να απευνθύθουμε για να μας χορηγηθεί το φάρμακο εστω και πειραματικα?
  Ειναι δυνατον να βρεθει εκχυλισμα του φυτου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πληκτρολογώντας στο Google τη λέξη IPI 925 θα φτάσετε στην παρασκευάστρια εταιρεία. Εκεί μπορούν να σας πούν περισσότερα. Εναλακτικά κάποιος ογκολόγος μπορεί να σας κατατοπίσει. Οσο για το εκχύλισμα του φυτού ακόμη κι αν μπορούσε να βρεθεί (πχ πηγαίνοντας στα "βοτανατζίδικα" γύρω απο τη Βαρβάκειο αγορά) δεν θα σας το συνιστούσα για τους εξής λόγους:
  1. Δεν γνωρίζει κανείς εαν την ποσότητα της ουσίας που περιέχει το φυτό.
  2. Είναι εξαιρετικά επικύνδυνο το να χειρίζεται κάποιος αντικαρκινικά παρασκευάσματα χωρίς την επίβλεψη ενός ιατρού.
  3. Τα εκχυλίσματα δεν είναι πάντα υδατοαλκοολικά. Χρειάζεται αρκετή επεξεργασία για να φτάσουμε στην ουσία απο το εκχύλισμα


  Η παρασκευάστρια εταιρεία είναι η Infinity Pharmaceuticals, Inc., 780 Memorial Drive, Cambridge, MA 02139, USA. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ενα e-mail κάποιου ερευνητή της Το ονομα του είναι Emmanuel Normant
  Το Emailτου : emmanuel.normant@ipi.com

  Σας ευχομαι καλή επιτυχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σας δίνω κι άλλα στοιχεία επαφων απο μια πρόχειρη έρευνα στο Google για το πειραματικό φάρμακο IPI-926:
  Εταιρεία: Infinity Pharmaceuticals, Inc.
  επαφή: Monique Allaire
  e-mail :Monique.Allaire@infi.com
  ιστοσελίδα εταιρείας: http://www.infi.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. καλησπέρα,
  ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τον καρκίνο του παγκρέατος, βρήκα και τη δική σας συζήτηση...
  θα ήθελα να ρωτήσω, αν είχατε κάποια τύχη με την αγορά του φαρμάκου,
  ενδιαφέρομαι για τον πατέρα μου,
  ψάχνω να βρω λύση για θεραπεία χωρις να υποβάλω τον ίδιο στην ταλαιπωρία του ψαξίματος...
  θα ήμουν ευγνώμων για την δική σας απάντηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλημέρα και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση Δεν εχωπροσπαθησει να προμηθευτω το φάρμακο διότι δεν εργάζομαι σε φαρμακείο. ελπίζω να κατάλαβα ότι αυτή ήταν η ερώτηση σας. Εάν όχι ξαναγραψτε μου για να δω πως μπορώ να βοηθήσω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑΤΡΟ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. koutsiaftis_ioannis@yahoo.gr19 Ιουλίου 2011 - 5:01 μ.μ.

  Θα καταχραστω λιγο απο τον πολυτιμο χρονο σας για δυο ερωτησεις¨α.Αν μπορουμε τωρα να το προμηθευτουμε και πως και β.Αν υπαρχει αντιδοτο σε αλεργια ολων σχεδον των φαρμακων σε χαπια-_τα ενεσιμα δεν τον πειραζουν_ Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αγαπητέ κυριεκ Κουτσιαφτη,
  Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το γιατρό. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα το προφίλ του ασθενη που μπορεί να λάβει το φάρμακο. Εάν δεν κυκλοφορεί μπορεί να έρθει σε επαφή με την παρασκευαστρια εταιρεία η τον ΙΦΕΤ και να το κάνει εισαγωγή. περισσ´οτερα δεν γνωρίζω. μπορείτε να πληκτρολογήστε το φάρμακο στο διαδίκτυο και θα φτάσετε ως την εταιρεία του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Afinitor 5 kai 10 mg κοστίζει 3 και 4000 δεν γνωρίζω αν καλύπτει κάποιο ταμείο. Πάσχει και εμένα ο πατέρας μου και ψάχνω λύσεις. kaltsounis5@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σουβλάς Νικόλαος19 Οκτωβρίου 2011 - 3:44 μ.μ.

  Κύριοι,
  ήρθα σε επαφή με το UC San Fransisco προσπαθόντας να πετύχω τυχούσα εισχωρή στο ερευνητικό πρόγραμμα για το στάδιο "Phase I Study of FOLFIRINOX Plus IPI-926 for Advanced Pancreatic Adenocarcinoma", για την αδερφή μου, μία κοπέλα 30 χρόνων με διαγνωσμένο επιθετικό πανκρεατικό αδενοκαρκίνομα (και διηθητικό).
  Το e-mail μου, αφού διαβάστηκε από τρεις ανθρώπους, απαντήθηκε από την κυρία Elizabeth Dito (ditoe@medicine.ucsf.edu) η οποία με διαβεβαίωσε ότι το εν λόγω φάρμακο δεν έχει δωθεί ακόμη και σήμερα σε ασθενείς.
  Επίσης η χρήση του θα γίνει ΑΥΣΤΗΡΑ στους χώρους του πανεπιστημίου και στα (τρία) συνεργαζόμενα νοσοκομεία της περιοχής και όλα τα υπόλοιπα έξοδα (νοσηλείας και φαρμάκων) επιβαρύνουν τον ασθενή ή την ασφάλειά του.
  Ελπίζω οι πληροφορίες μου να ήταν κατατοπηστικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Λυσιμαχος Σαραφιανος20 Φεβρουαρίου 2013 - 2:29 π.μ.

  Και ιδιεταιρα ενθαρυντικες κ Σουβλα.Εκχυλισμα απο το φυτο της Κανναβης θεραπευει(ας πουμε επιδραει θετικα σε) καθε μορφη καρκινου και ειναι ευκολο (με την καταλληλη)πσοσπαθεια να το παραγει ο καθενας με μηδενικο κοστος.Εχουν δημοσιευτει αμετρητες ερευνες επι του θεματος , οι οποιες δεν τυγχανουν ιδιεταιρης προβολης, που ισχυριζονται του λογου το αληθες.Υπαρχει και ο Rick Simpson ο οποιος εχει 'Θεραπευσει' χιλιαδες ασθενεις την τελευταια δεκαετια απλα και μονο δινοντας τους το καταλληλο εκχυλισμα.Μπορει να ακουγεται ιδιεταιρα ειρωνικο , ,αλλα αυτο ειναι το κυριο χαρακτηριστικο της ζωης.Μην εναποθετεται τις ελπιδες σας στις μονοπωλιακες φαρμακευτικες εταιριες , αυτες ανηκουνε στον κεντρικο ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ τραπεζικο κλαδο απο την εποχη που περνανε την νευτωνια φυσικη και την ευκλειδια γεωμετρια στα σοβαρα.καλη τυχη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Λυσιμαχος Σαραφιανος20 Φεβρουαρίου 2013 - 2:34 π.μ.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=cannabinoids+cancer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλημέρα σας. Ψάχνοντας απελπισμένα για μια ελπίδα για το καρκίνο στο πάγκρεας για το πατέρα μου (επιθετικός Τ1Ν1) θα ήθελα αν γνωρίζετε κάτι για το πειραματικό φάρμακο IPI-926? ή οτιδήποτε άλλο ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή