1/4/09

Το ανεμογκάστρι της Μαρίας Τυδώρ


Η Μαρία Τυδώρ υπήρξε βασίλισσα της Αγγλίας (1516-1558). Βασίλεψε σε μια περίοδο 45 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η παγκόσμια ισχύς και επιρροή της Αγγλίας ενισχύθηκε σημαντικά. Στο εσωτερικό η βασιλεία της σημαδεύτηκε από έντονες θρησκευτικές ζυμώσεις. Η Μαρία Τυδώρ διέθετε ένα εξαιρετικά σκληρό και αποφασιστικό χαρακτήρα, γι αυτό και έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι bloody Mary.


Η Μαρία Τυδώρ όμως έγινε γνωστή στην Ιστορία και για ένα άλλο λόγο: Αρκετές φορές στη διάρκεια της ζωής της παρουσίασε όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, και ενώ αρχικά οι ιατροί έκαναν τη διάγνωση ότι ήταν έγκυος, εκείνη δεν ήταν. Το μόνο που ήξεραν τόσο οι Ιατροί όσο και η βασιλική αυλή ήταν ότι η bloody Mary ήθελε όσο τίποτε άλλο στον κόσμο, να αποκτήσει ένα παιδί. Ο λαός μας αποδίδει τις περιπτώσεις αυτές με το όνομα «ανεμογκάστρι». Η επιστημονική ονομασία του όρου είναι ψευδοκύηση, και ορίζεται ως εξής:

Ψευδοκύηση: H λαθεμένη πεποίθηση της γυναίκας ότι είναι έγκυος, που συνοδεύεται από αντικειμενικά σημεία εγκυμοσύνης, που μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση της κοιλίας (αν και ο ομφαλός δεν τραβιέται προς τα μέσα), ελαττωμένη εμμηνορρυσία ή αμηνόρροια, υποκειμενική αίσθηση κίνησης του εμβρύου, ναυτία, διόγκωση και εκκρίσεις από τους μαστούς και ωδίνες τοκετού στην αναμενόμενη μέρα του τοκετού.


Μεταξύ άλλων παραγόντων, κάποια φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί ως προς την εμφάνιση ψευδώς θετικών αποτελέσματων στο τεστ εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη πιστοποιείται από την αύξηση των επιπέδων της ορμόνης hCG Έτσι, όλα τα φάρμακα που περιέχουν γοναδοτροπίνες πχ Pregynl, Profasi, Pergonal δίνουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η γυναίκα να συζητήσει με το γυναικολόγο της κατάλληλη ημέρα και το κατάλληλο διαγνωστικό τεστ για την πιστοποίηση της εγκυμοσύνης εάν λαμβάνει τα φάρμακα αυτά.


Το τελευταίο διάστημα έχουν ενοχοποιηθεί και τα παρακάτω φάρμακα ως προς την πιθανή εμφάνιση ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων στο τεστ εγκυμοσύνης: Προμεθαζίνη, χλωροδιαζεποξίδη, θειοριδαζίνη, χλωροπροθειξένη και βορικό οξύ.


Όσο για το ανεμογκάστρι, καλό θα ήταν να μην το υποτιμάτε εάν σας αναφερθεί στο φαρμακείο: Στην απλούστατη περίπτωση απαιτεί επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη και πιθανώς αγωγή με οπιοειδή. Στην πιο επικίνδυνη αλλά ευτυχώς σπανιότερη, θα πρέπει να αναζητηθεί ο όγκος που προκαλεί αύξηση των επιπέδων hCG. Ως επαγγελματίας φαρμακοποιός οφείλετε να προστατέψετε τη γυναίκα τουλάχιστον στο χώρο του φαρμακείου απαγορεύοντας στον οποιονδήποτε να τη ρωτάει πότε θα κάνει παιδί. Το πότε ξεκινά η ψευδοκύηση δεν έχει βρεθεί. Γιατί να βρεθεί στο φαρμακείο σας;

3 σχόλια:

  1. Κατατοπιστικότατος. Δε γνώριζα ότι έχει ψυχολογική βάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με ρωταγε σημερα μια ξαδερφη μου για τα συμπτωματα και εψαξα να βρω...απιστευτο...νομιζα πως ειχαν βρει αυτη τη λεξη για πλακα και την ελεγαν παλια...τελικα εχει ψυχολογικο νοημα...επισης εμαθα και για την Μαρια Τυδωρ η αλλιως BLOODY MARY(χμμ..κατι μου θυμιζει αυτο)...σας ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μου. To bloody Mary είναι ενα καλό ποτό-coctail που μου θυμήζει τα φοιτητικά μου χρόνια. Οταν έψαξα να βρώ απο που πείρε το όνομα του ανακάλυψα την παραπάνω ιστορία της Μαρίας Τυδωρ την οποία και δημοσίευσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή