23/6/09

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ενημέρωση του ασθενή


Στην εποχή που προηγήθηκε της έλευσης των OTC, ο φαρμακοποιός γνώριζε την φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε ο ασθενής, μέσω της εκτέλεσης της συνταγής του ιατρού. Ο ιατρός με τη βοήθεια του βιβλιαρίου υγείας μπορούσε να γνωρίζει σχεδόν τα πάντα σχετικά με την κατάσταση υγείας και τη φαρμακευτική αγωγή του πελάτη του. Με την έλευση όμως των OTC διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό: Ο πελάτης επισκέπτεται τον φαρμακοποιό ο οποίος καλείται να κρίνει εάν η κατάσταση του πελάτη του αποτελεί απειλή για την υγεία του και επομένως θα παραπέμψει το περιστατικό στον ιατρό, ή πρόκειται απλώς για μια προσωρινή δυσλειτουργία, στις παρυφές μεταξύ υγείας και νόσου, που θα αντιμετωπίσει με τη χρήση ενός OTC φαρμάκου. Η αλλαγή αυτή του σκηνικού, εχει άμεσες συνέπειες :
· Για το φαρμακοποιό ο οποίος θα πρέπει να ενισχύσει κατά πολύ την κρίση του με βάση γνωσιακά κριτήρια: Οι πελάτες του φαρμακείου χρεώνουν την αποτυχία της διαχείρισης της νόσου αλλά και της προτεινόμενης φαρμακευτικής αντιμετώπισης στον φαρμακοποιό και όχι στην παρασκευάστρια εταιρεία.
· Για τον ιατρό ο οποίος για πρώτη φορά δεν θα βλέπει-ξέρει απόλυτα το τι ακριβώς λαμβάνει ο ασθενής του από πλευράς φαρμακευτικής αγωγής, αφού τα OTC δεν δίνονται αναγκαστικά με συνταγή ιατρού, και δεν αναγράφονται στα βιβλιάρια υγείας του ασθενή.

Έτσι, ο φαρμακοποιός γίνεται στην κυριολεξία ο τοποτηρητής (gate keeper) της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενή. Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται σωστό και δίκαιο: Ο φαρμακοποιός είναι αναμφίβολα ο κατεξοχήν επιστήμονας με την ειδική και σφαιρική γνώση για το φάρμακο. Κι αυτό διότι εχει εκπαιδευτεί σε θέματα που αφορούν όχι μόνο την παρασκευή και κατασκευή του αλλά και με τις ασυμβασίες του, τις αλληλεπιδράσεις του , τις ανεπιθύμητες ενέργειες του, ακόμη και με τη φαρμακογεννετική του. Η εκπαίδευση επομένως που εχει λάβει, καθιστά ουσιαστικά τον φαρμακοποιό ως «μηχανικό φαρμάκων».
Η πραγματικότητα όμως των OTC ζητά από τον φαρμακοποιό να κατέχει εκτός από το ρόλο του «μηχανικού» και τον ρόλο του «οδηγού», γιατί σε εκείνον πέφτει το βάρος και της κρίσης για την κατάσταση του πελάτη και της συμβουλής που θα δώσει σε αυτόν. Τη δε συμβουλή, θα την δώσει σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στο ιατρείο όπου κυριαρχεί το φαινόμενο της λευκής μπλούζας..
Πράγματι, ο ασθενής προσέρχεται στο φαρμακείο κάτω από διαφορετικές συνθήκες:

· Είτε είναι εντελώς ανυποψίαστος για το πρόβλημα του.
· Είτε είναι ευαισθητοποιημένος, και μάλιστα εχει πιθανώς δει κάποια διαφήμιση OTC φαρμάκου στα ΜΜΕ.
· Είτε είναι συνειδητοποιημένος και απλά θέλει να αποφύγει μια ενδεχόμενη ιατρική επίσκεψη.
· Είτε ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά εκφράζει σαφή προτίμηση στις ήπιες- φυσικές αλλά ταυτόχρονα εγκεκριμένες θεραπείες.

Η διαφήμιση από μόνη της δεν επιτυγχάνει το σκοπό της εάν η συχνότητα της δεν είναι επαρκής (share of mind) και το μήνυμα της δεν είναι ξεκάθαρο(product benefit). Ακόμη όμως κι αν ισχύουν οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις, η διαφήμιση, που σκοπός της είναι να φέρει (νέους ή ήδη ικανοποιημένους) πελάτες μέχρι την πόρτα του φαρμακείου (awareness) δεν μπορεί από μόνη της να στηρίξει επαρκώς τα OTC. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα αυτά περιέχουν βιολογικά ενεργές ουσίες , και επομένως εμφανίζουν δυνητικά ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και τροφές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν και αντενδείξεις για τη χορήγηση τους. Ωστόσο, το γεγονός αυτό εξηγεί από μόνο του γιατί το μοναδικό κανάλι διανομής των προϊόντων αυτών, πρέπει να είναι το φαρμακείο: Γιατί η διακίνηση των OTC απαιτεί γνώση την οποία (θα πρέπει να ) κατέχει ο φαρμακοποιός.
Η γνώση του φαρμακοποιού αναδεικνύεται στον τρίτο πιο σημαντικό παράγοντα , μετά τη θέση του φαρμακείου και τον αριθμό των πιστών πελατών του. Για τα φαρμακεία μάλιστα που δεν έχουν το προνόμιο να βρίσκονται απέναντι από Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΙΚΑ κλπ η κατοχή γνώσης αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα διότι μπορεί να επιφέρει νέους πελάτες (Knowledge driven category management). Πράγματι, η χρήση της γνώσης αυτής για την ενημέρωση του ασθενή, σε συνδυασμό με τη θέληση του φαρμακοποιού και την ικανότητα του να ασχολείται με τον ασθενή επιφέρει στον φαρμακοποιό πολύ πιο πιστούς πελάτες από εκείνους που επιφέρουν οι «πελάτες με συνταγή ιατρού».


H γνώση είναι τέλος, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας γιατί η κατοχή της από το φαρμακοποιό αυξάνει το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και του φαρμακοποιού σε σχέση με την πληροφοριακή τύχη του φαρμάκου της. Επομένως η κατοχή γνώσης ελκύει περισσότερους επενδυτές στο φαρμακείο διότι απλούστατα εκτός από την αύξηση του τζίρου, οι σοβαρές φαρμακευτικές εταιρείες ενδιαφέρονται και για την καλομεταχείριση του προϊόντος τους: Εάν για ένα προϊόν δημιουργηθεί δια χειρός φαρμακοποιού είτε υπερβολική προσδοκία που δεν επαληθευτεί στην πράξη, είτε άγνοια χρησιμοποίησης, είτε χρησιμοποίηση σε λάθος περιστατικό, είτε κλονιστεί το profile ασφαλείας του προϊόντος, τότε, οι αρχικές καλές πωλήσεις δεν θα συνεχίσουν να έρχονται και το προϊόν είτε θα κάθεται στα ράφια, είτε θα απαιτείται πολύ πιο τολμηρό κόστος διαφήμισης για την ενεργή του προώθηση. Για το λόγο αυτό, η έλλειψη γνώσης οδηγεί συχνά στην μετακύλιση προϊόντων σε διαφορετικά κανάλια διανομής με οδυνηρές συνέπειες για τα φαρμακεία, που ήδη βιώνουν την απώλεια στα βρεφικά γάλατα, σε μερικά παυσίπονα, σε φαρμακευτικά βότανα, σε φακούς επαφής, σε στοματικά διαλύματα, σε φαρμακευτικά καλλυντικά, σε συσκευές χορήγησης φαρμάκων (νεφελοποιητές) και σε υγρά συντήρησης φακών επαφής, σε προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες κλπ.


Η ιστορία εχει αποδείξει ότι οι φαρμακοποιοί ξέρουν να «γεννούν» OTC προϊόντα : Ας μην ξεχνάμε ότι η Coca-cola, η σοκολάτα και το milk shake αποτελούν εφευρέσεις φαρμακοποιών φαρμακείου. Η κατοχή γνώσης από το σύγχρονο φαρμακοποιό, που δεν έχει πια το χρόνο για να παρασκευάζει φάρμακα, αποτελεί ένα σημαντικότατο εφόδιο που βοηθήσει στην αύξηση της επιχειρηματικότητας του γιατί είναι εκείνος που εκτός από το προϊόν διαθέτει και τη συμβουλή και μάλιστα με μηδέν κόστος για τον πελάτη.

16 σχόλια:

  1. Γεια σου Μανωλη!

    Ενω ξερω τα Over-the-counter medicines,δεν ειχα καταλαβει απο την αρχη,οτι..αυτα εννοουσες, μια
    και τα αναφερεις μονο με τα αρχικα τους, OTC. Ελπιζω ο ορος να μην ειναι 'προβλημα' για οσους διαβασουν το ενδιαφερον αρθρο. Στη Σουηδια, που μενω,παντως,ο ρολος του φαρμακοποιου ειναι πολυ πιο 'περιορισμενης ισχυος' απο αυτων,στην Ελλαδα. Ισως εχεις ηδη υπ οψιν σου οτι εδω δυσκολοτερα δινονται φαρμακα, απ ο τι στην Ελλαδα, πραγμα που, αν δεν κανω λαθος, συμφωνεις!

    Χαιρετισμους απο Στοκχολμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξ ου και η ατάκα πολλών πελατών μας: "Εσύ που είσαι φαρμακοποιός, δηλαδή μισός γιατρός κλπ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελβα καλημέρα, καλώς όρισες , και σε ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια! Και , ναι, συμφωνώ, δεν είμαι υπέρ ουτε της κατάχρησης, ούτε της ανεξέλεγκτης χορήγησης των φαρμάκων. Γι αυτό και πιστεύω ότι η ισχύς του φαρμακοποιού δεν μετριέται μόνο απο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χορηγεί ή τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που συστήνει, αλλά και απο το σύνολο των φαρμάκων που ούτε χορηγεί ούτε συστήνει!
    Στο παρελθόν η αξία και η συνεισφορά του φαρμακοποιού ήταν ξεκάθαρη και αναμφισβήτητη διότι ήταν ο παρασκευαστής του φαρμάκου, και η επιτυχία της ιασης του ασθενή κρεμόταν απο την φαρμακοτεχνία του. Σήμερα, τα φάρμακα παρασκευάζονται απο τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται τι ρόλο παίζει ο φαρμακοποιός στο σύστημα υγείας. Η απάντηση έρχεται μέσα απο τις εξειδικευμένες γνώσεις του φαρμακοποιού. Οι γνώσεις αυτές είναι ικανές να προλάβουν μια κακή αλληλεπίδραση, να συστήσουν μια εναλλακτική αγωγή σε περίπτωση ελλείψεων, να βοηθήσουν στη συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες του ιατρού, να οδηγήσουν ένα περιστατικό γρηγορότερα στο ιατρό, να βοηθήσουν στη βελτίωση της κοσμητικής εικόνας ενος ασθενή που πάσχει απο συγκεκριμένη πάθηση, να εκπαιδεύσουν τον ασθενή στην σωστή λήψη του φαρμάκου του, και να συμβάλλουν στην ορθή καταστροφή των φαρμάκων για να μην βλάπτεται το περιβάλλον απο τέτοια απόβλητα.
    Τέλος, να σου πώ ότι η ιστοσελίδα σου είναι πολύ όμορφη! Μετανάστης ε; Εχω κάνει 3 χρόνια στη Γερμανία και ξέρω....Καλά να περνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Observer,
    Αυτό που μου περιγράφεις το έχουμε όλοι ακούσει! Που να φανταστώ ότι όταν διαβάζαμε χημεία και βλέπαμε τη λέξη "υποκαταστάτες" θα απηχούσε και στο πώς μας βλέπουν οι ασθενείς!Βέβαια κάπου έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας γιατί όταν μας λένε μικρούς γιατρούς ξεχνάμε το μικρούς και κρατάμε το γιατρούς. Δεν έχουμε καταφέρει να πούμε, να εξηγήσουμε, και να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτά που ξέρουμε κι αυτά που κάνουμε συμβαίνουν επειδή είμαστε φαρμακοποιοί κι όχι υποκατάστατα γιατρών. Αλήθεια ποιός μπορεί να φάνταστεί χειρουργική επέμβαση χωρίς την παρουσία στο χειρουργείο αναισθητικών, βρογχοδιασταλτικών, αντιβιοτικών, γαγγλιοπληγικών και ενα σωρό άλλων φαρμάκων που επηρεάζουν την έκβαση της επέμβασης; Θα μου πείς αυτά τα λέω για το χειρουργείο, τι γίνεται όμως στο φαρμακείο; Ετσι για πλάκα, κάνε την εξής ερώτηση στους ασθενείς-πελάτες σου: Γιατί νομίζετε ότι έχω air condition στο φαρμακείο; Οι περισσότεροι θα σου πουν για να μη ζεστένεσαι εσύ κι αυτοί. Λίγοι θα σκεφτούν ότι διατηρείς τη θερμοκρασία σταθερή για να μην αλλοιωθούν τα φάρμακα. Εαν εμείς δεν βρούμε ένα τρόπο να τους το επικοινωνήσουμε, δεν θα καταλάβουν γιατί χρειάζεται ενας φαρμακοποιός.

    Εγω πάλι που εργάζομαι σε φαρμακευτική εταιρεία έχω πρόβλημα με την εξής ερώτηση, μόλις αναφέρω ότι είμαι φαρμακοποιός: Και που είναι το φαρμακείο σας; Το φαντάζεσαι; Ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί τι σοι κ΄΄σμος δουλευει στις φαρμακευτικές εταιρείες! Με τι σειρά σου θα μου απαντήσεις και με το δίκιο σου ότι πως να το φανταστεί αφου οι μόνοι εκπρόσωποι που βλέπει συχνά είναι οι ιατρικοί επισκέπτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ότι με αφορά, έχω ζήσει και τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.Επί 16,5 συναπτά έτη εργαζόμουν σε πολυεθνικές φαρμ. εταιρείες, όπου όλοι με ρωτούσαν γιατί δεν έχω Φαρμακείο, και τώρα που πλέον έχω Φαρμακείο όλοι με ρωτούν γιατί άφησα "τα σίγουρα και γκλαμουράτα". Άσχετο : επειδή έχω παρακολουθήσει μια ομιλία σας στα πλαίσια χορηγίας της εταιρείας σας σε εκδήλωση του ΣΥ.ΦΑ.Ε., αλλά κι από τα γραφόμενα στο παρόν blog, θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο, το ύφος και το σθένος με το οποία υπερασπίζεστε αλλά και προάγετε το ρόλο του Φαρμακοποιού στην Ελλάδα. Ολόκληροι Υπουργοί Υγείας και δεν τον έχουν αντιληφθεί καν. Πόσο μάλλον αποδεχθεί. Keep up the good work !

      Διαγραφή
  5. Καλημερα Μανωλη,

    Να σταθω σε κατι που ειπες για την ορθή καταστροφή των φαρμάκων ωστε να μην βλάπτεται το περιβάλλον απο τέτοια απόβλητα. Πολυ σημαντικο και δεν ξερω τι τελικα συμβουλευουν οι φαρμακοποιοι τον κοσμο στην Ελλαδα σχετικα με τη συλλογη φαρμακων, που ειτε εχουν ληξει, ειτε εχουν χρησιμοποιηθει και πρεπει να πεταχτουν.
    Στη Σουηδια ο κοσμος τα πηγαινει πισω στο φαρμακειο και εκει εχουν ειδικη ανακυκλωση,αλλα κατι τετοιο ακουγεται μαλλον..εξωπραγματικο για την Ελλαδα,ή κανω λαθος;

    Υ.Γ Ευχαριστω επισης για τα καλα λογια και περιμενω σχολια και συγκρισεις, αφου εχεις ζησει και εσυ εξωτερικο,να υποθεσω για σπουδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι δεν είναι εξωπαραγματικό! Εδω στην Ελλάδα οι συζητήσεις έχουν αρχίσει τόσο σε επίπεδο ΕΟΦ /ΙΦΕΤ, όσο και σε επίπεδο φαρμακευτικών συλλόγων. Απλά η φαρμακευτική χημεία, που σε εμάς αποτελεί ένα απο τα κυριότερα μαθήματα, μπορεί να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες όχι μόνο για τη σύνθεση των φαρμάκων αλλά και για την καταστροφή τους. Να σου δώσω ένα παράδειγμα: Ξέρουμε ότι οι πενικιλλίνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε όξινο περιβάλλον. Εαν λοιπόν τις περιλούσεις με ξίδι αδρανοποιο΄νται σε σημαντικό βαθμό. Κατα συνέπεια, εαν πρέπει να τις πετάξεις και δεν μπορείς να τις παραδωσεις πουθενά για καταστροφή, ανοιξε τις κάψουλες και ¨λουσε" τις στο ξίδι ή ότι άλλο οξινο υγρό έχεις (πχ χυμός λεμονιού)! Δεν είναι απλό;
    Εχω ζήσει στη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους. Τι να σου πω.....οργανωμένη κοινωνία. Παρασάγγες μπροστά. Αλλά δεν μπορώ βρε παιδί μου εκτος Ελλάδας. Δεν μπορώ.... Αυτές οι βροχές 300 μέρες το χρόνο, το συναίσθημα ότι ο,τι και να κάνεις ξένος είσαι, οι φίλοι και συγγενείς που αφήνεις πίσω....Δύσκολα πράγματα! Εαν πας για σπουδές ξέρεις ότι είσαι έξω με ημερομηνία λήξης, και γι αυτό τα βλέπεις όλα καλά και πέρνεις και κάμποσα απο αυτά μαζί σου όταν φεύγεις.Εσυ, πως απο κεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ καλο και χρησιμο το παραδειγμα που εφερες με τις πενικιλλινες,αλλα συνηθως οι φαρμακοποιοι
    στην Ελλαδα, δεν συμβουλευουν τι πρεπει να κανει
    καποιος με τα φαρμακα που θελει να πεταξει.Ισως φταιει κι ο κοσμος που δεν ρωταει.Οι μεγαλυτεροι
    τουλαχιστον, δεν ξερουν και δεν ρωτανε και ετσι τα πετανε δυστυχως...στα σκουπιδια! :(
    Γερμανια λοιπον και οργανωση...Θυμιζει Σουηδια και την αντιστοιχη οργανωση!:)Eχουν πολλα κοινα:
    Ενα,ειναι οι βροχες, που λες κι εσυ,που απο ενα σημειο και μετα δεν αντεχονται! Τι να πεις
    για καλοκαιρι με σχεδον καθημερινη...βροχη; :( Ετσι ηταν μεχρι πριν απο λιγες μερες κι εδω. Ευτυχως τωρα εχουμε ηλιο!
    Hρθα για σπουδες, εδω, μετα παντρευτηκα και εμεινα. Παντως εχεις δικιο οταν λες οτι ολα τα βρισκει κανεις 'καλα', οταν ξερει οτι υπαρχει ημερομηνια ληξης και θα γυρισει πισω. Παντως στη Σουηδια και μαλλον και στη Γερμανια, οι
    ξενοι παραμενουν 'ξενοι', ακομα κι αν εχουν γεννηθει, εκει, απο γονεις μεταναστες...Απο την αλλη οταν ερχεται κανεις πισω,νοιωθει συχνα
    'ξενος' στη χωρα του επειδη και οι αλλοι τον/την βλεπουν ετσι. Μεγαλο θεμα, Μανωλη και πολυ ενδιαφερον...
    Τα λεμε, καλο απογευμα. Μενεις και εσυ Κρητη, σαν το φιλο μου τον Μανο, τον βιολογο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μένω στην Αθήνα, αλλά ο Μάνος είναι κοινός μας φίλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρακολουθώντας τη συζήτηση, θα ήθελα να κάνω μια παράκληση: αν είναι εύκολο (καταλαβαίνω ότι ζητάω να αφιερώσεις χρόνο), βάλε μια εγγραφή που να ευαισθητοποιήσει όσους από μας δεν είμαστε ειδικοί και δεν ξέρουμε, στο θέμα της καταστροφής των φαρμάκων. Δεν λέω να γράψεις αναλυτικές πληροφορίες για κάθε φάρμακο (θα ήταν τεράστια δουλειά) αλλά γενικές αρχές που να μας μάθουν να ρωτάμε τον φαρμακοποιό μας.
    Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο όχι μόνον για τους σταθερούς αναγνώστες του πολύ καλού ιστολογίου σου αλλά και για όσους μέσω Google (και άλλων σχετικών μηχανών) αναζητούν πληροφορίες.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Λάμπρο, πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα σου και σε ευχαριστώ που μου την είπες. Θα μαζέψω λοιπόν στοιχεία και θα τα δημοσιεύσω. Κρατα στο μεταξύ αυτό που είπα στην Ελβα: Amoxil, Augmentin, και γενικά όποιο αντιβιοτικό γράφει "πενικιλλίνη" ριξτου δυνατό ξίδι. Με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται το αντιβιοτικό. Εαν το αντιβιοτικό σου ανήκει στις τετρακυκλινες (αυτό αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου) ρίξτου γάλα. Το έχεις σακατέψει! Η ερώτηση που περιμένω να μου κάνεις είναι τι θα συμβεί για παράδειγμα εαν ο γιατρός σου έχει συνταγογραφήσει τετρακυκλίνη και την λάβεις με γάλα αντι για νερό. Μάντεψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάνο μου, ναι! Στα πόμολα! Αν είναι να ελαττωθουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις! Τωρα να δώ πχ το κρατικό Νικαίας μέσα στα χάλια του με μπρονζέ μπετούγιες τι να σου κάνουν τα ανέκδοτα μετά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περι ..Νικαιας απήντησα στο ποστ της ..εποχης του χαλκού! Ο Λάμπρος έχει σχετικά δίκιο για την καταστροφή των φαρμάκων Λέω "σχετικά" γιατί, βεβαιότατα πρέπει να γνωρίζει το κοινό, αλλά πρώτιστα οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγειας να δωσουν τις σωστες οδηγίες Αυτά που γράφει, ορθότατα, ο Μανωλης τα εντασσω στα πρώτα μαθηματα χρησης αντιμικροβιακών (προτιμω τον όρο από το "αντιβιοτικά") στους ειδικευόμενους γιατρούς Εχω διαπιστωσει, κι οχι μονο μια φορά, πως αρκετοί γιατροί λένε σταθερά "να παίρνεις την .."αντιβίωση" καλά φαγωμένος, για να μην σε πειραξει στοι στομάχι..." Ο Μανωλης θα με επιβεβαιώσει, όπως και οποιοσδήποτε φαρμακοποιός (και εκει μεγαλο ποσοστό δινει την ιδια συμβουλή, φοβάμαι) γνωρίζει σχετικά Πρωτα τα του οικου μας, λοιπόν Οικου εννοώ το Οικος Υγειας" -μην παρεξηγούμεθα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μία ερώτηση,αν γνωρίζετε,γιά να απαντήσω και εγώ με την σειρά μου σε πελάτη του φαρμακείου μου:πού μπορεί κανείς να απορρίψει ποσότητα υδραργύρου περίπου 30-40 ml;
    ΣΑΣΑ ΚΟΤΣΙΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φανταζομαι απο πιεσσόμετρο.Δεν γνωριζω.Απο συνεσθηση θα το πηγαινα εκει που ανακυκλωνοθν τις νεες "οικοκλογικές" λαμπες που περιεχουν υδραργυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή