- Καφές : φυσική πηγή αντιοξειδωτικών
- τσαι: με διπλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες για super duper αδυνάτισμα
- παριζάκι με ελαιόλαδο αντί για λίπος: βοηθείστε την καρδιά σας να καταβροχθίζει λουκάνικα χωρίς να πάθετε τίποτα
- μαργαρίνες με φυτοστερόλες: ξαναβοηθείστε την καρδιά σας αν με το λουκάνικο δεν τα καταφέρατε. Σε κάθε δυο συσκευασίες κερδίζετε ένα....... μεταλλαγμένο άπαχο γουρούνι ολικής αλέσεως
- τυρί "τσιλιμπουρδίσματος": Εχει μόνο 15% λιπαρά κι έτσι μπορείτε να το πάρετε χωρίς να σας ρίξει καμμιά σφαλιάρα η γυναίκα σας που δεν προσέχετε την υγεία σας
- γάλα εμπλουτισμένο με σίδερο: να μασάς σίδερο και να φτύνεις ατσάλι
- φυσικο χυμό με ότι αντιοξειδωτικό τραβάει ο οργανισμός σας. Απο τη γιαγιά του χωριού, κατευθείαν στο λαρύγγι σας.
- γνήσιο ανόθευτο αμόλυντο, ανεπαίσχυντο και ειρινικό μέλι που σας κάνει δυνατότερους και απο τον Popeye the sailor man
- ψάρια "τίγκα" στα ω λιπαρά οξέα. Οτι ψάρια και να ναι. Α! Και ω- να είναι και ότι να 'ναι
Κι αφου τελείωσα με τη χημεία τροφίμων ήρθε η ώρα να περάσω και στο...κλινικό μέρος:
Λουκάνικο που συστήνεται απο την τάδε Ιατρική (επιστημονική ) εταιρεία. Χυμός που συστήνεται απο τη δείνα εταιρεία διατροφολόγων. Σερβιέτα που συστήνεται απο την Χ εταιρεία γυναικολόγων. Και πάει λέγοντας.......
Γύρισα πίσω μπαιλτισμένος, σχεδόν αποβλακωμένος, και κουρασμένος απο τις σκέψεις μου: Η στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε!
Σε μια προσπάθεια να αποφύγω την αποβλάκωση, είπα να ξεσκονίσω κάτι παλιά πανεπιστημιακά βιβλία χημείας και φαρμακοκινητικής που έυτυχώς κρατάω ακόμα στη βιβλιοθήκη μου. Και τι να δώ;
- 1+1 κάνουν 2: Ο σίδηρος παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό, και αντίστροφα το ασβέστιο παρεμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου. Τοτε γιατί στο διάολο εμπλουτίζουν το γάλα με σίδηρο;
- 1+1 κάνουν 2: Οι φυτοστερόλες διαλυμένες στα "μαργαρινοειδή" μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στα πλαίσια μιας φυσιολογικής δίαιτας. Τι σοι φυσιολογική είναι αυτή η δίαιτα εαν περιέχει βουτυρα και μαργαρίνες;
- 1+1 κάνουν 2: Το λουκανικάκι στο ελαιόλαδο είναι υγιέστερο απο το λουκανικάκι με λίπη. Πως διάλο αφαίρεσαν τα λίπη απο το λουκανικάκι; Πως συντηρείται ένα τέτοιο λουκανικάκι;
- 1+1 κάνουν 2: το τσαι περιέχει κατεχίνες που βοηθάνε στο αδυνάτισμα. Δεν περιέχει και καφεινη που βοηθα στην ταχυκαρδία;
- 1+1 κάνουν 2: το γιαούρτι με επεξεργασία περιέχει χαμηλά λιπαρά. Αυτό είναι αναμφισβήτητο και ευκολα μπορεί να αποδειχτεί με χημική ανάλυση. και τότε γιατί εξακολουθεί να περιέχει μεγάλο αριθμό θερμίδων; Πως εξακολουθεί να είναι γευστικό; Αχ τι ωραία επιστήμη που είναι η χημεία τροφίμων!
- 1+1 κάνουν 2: το αγνό φυσικό μέλι ζαχαρώνει λόγω ιμβερτοποίησης. Δυο πράγματα έω καιρό να δω: Το ουράνιο τόξο, και το ζαχαρωμένο μέλι!
Εχουν πολύ γέλιο οι μέρες που ζούμε: Ονειρο του κάθε φαρμάκου είναι να γίνει OTC -δηλαδή μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενο απο το γιατρό. Κι απο την άλλη μεριά όνειρο της κάθε τροφής είναι να γίνει Φάρμακο.
Μεγάλε Ιπποκράτη!!!!! Τον θυμάστε; Το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου, και η τροφή σου το φάρμακο σου! Μεγάααααλε Ιπποκράτη (δις). Ο αγώνας σου τώρα δικαιώνεται. Αλλα τι τα θες; Ετσι και ζούσες σήμερα για να δείς τι απέγινε η περίφημη θεωρία σου θα σιγοτραγουδούσες μαζί μου το τραγούδι του Παπάζογλου:
Μα μετά τον Ησαία, € κι € κάνουν $$$!
Σωστός και απολαυστικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει και το φάρμακο το όνειρό του Μανώλη, μην του το χαλάς. Ο ρομαντισμός στο μεγαλείο του!
αυτό το μπλόγκ εκτός από εξαιρετικό είναι και πολύ χρήσιμο! Συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφή2 σε 1 φίλε ηλιογράφε, stay tuned :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τα κολακευτικά σας σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάνο ρίξε μια ματιά στην ιστοσελίδα του Ηλιογράφου, θα χαλαρώσεις ως εκεί που δεν παίρνει. Και τουτο γιατί θα καταλάβεις τη δύναμη της εικόνας, μεσα απο όμορφους πίνακες και φωτογραφίες. Τα λόγια είναι περιττά!
Ολοι οι ανθρωποι κατι πρεπει να τρωμε. Και μερικες φορες ετσι οπως καποιοι ειναι "αδυναμοι" και καπνιζουν ή πίνουν πολυ παραπανω απο το κανονικο, καποιοι τρωνε ανθιυγειινα, εχοντας το φαγητο, τα γλυκα, τη σοκολατα ως πειρασμους. Το θεμα ειναι πως αυτοι οι ανθρωποι θα πρεπει να ξερουν πως κανουν καταχρηση ουσιων, στην ουσια παιζουν και αυτοι με τη ζωη τους, εξισου με τους καπνιστες/αλκοολικους. Το θεμα για μενα ειναι οτι αυτοι οι ανθρωποι οταν εχουν καποιο προβλημα υγειας πολλες φορες νομιζουν οτι θα λυθει μονο με φαρμακα, χειρ.επεμβασεις κ.α. ως δια μαγειας, χωρις να αλλαξουν την καθημερινη τους ζωη, καθως τους αρεσει και να τρωνε/καπνιζουν κ.α. Εντουτοις, ναι μεν τα φαγητα δεν μπορουν να γινουν φαρμακα, αλλα ορισμενες φορες η αλλαγη διατροφης μπορει να βοηθησει να προληφθει, να αλλαξει ή να βελτιωθει μια ασθενεια. Ως παραδειγμα θα φερω τη χρηση cranberry juice/συμπληρωματων για τη αντιμετωπιση UTIs. Επισης για ασθενεις που εχουν ουρικο οξυ η αποφυγη καποιων τροφων απο τη διατροφη τους, σε συνδυασμο με φαρμακευτικη αγωγη θα επισπευσει την ιαση. Το ιδιο ισχυει και για οσους εχουν καρδιολογικα προβληματα η υψηλη χοληστερινη. Υπαρχει ενα ατομο που γνωριζω που καταφερε να αλλαξει τη διατροφη του σε μια ισσοροπημενη διατροφη που περιειχε πιτουρο βρωμης, λινασπορους, και αλλοθς σπορους, ξηρους καρπους, πολλα λαχανικα και φρουτα, χαμηλα σε λιπαρα γαλα και γιαουρτια, γαλα με φυτοστερολες, κρεας χωρις λιπαρα (δηλαδη καθαρη πρωτεινη, οσο ειναι εφικτο) και ψαρι (ειδικα σολωμο και τονο που ειναι ψηλα σε ω-λιπαρα). Και μεσα σε 3 μηνες, σε συνδυασμο με γυμναστικη καταφερε να αδυνατισει αρκετα και η χοληστερινη και αλλοι παραγοντες απο τα υψη, να πεσουν στα επιθυμητα ορια. Η αλλαγη διατροφης μπορει να βοηθησει αρκετες περιπτωσεις, το θεμα ειναι αν εμεις ειμαστε ετοιμοι να απαρνηθουμε καποιες απολαυσεις, η αν θα προτιμησουμε να ρισκαρουμε και να πεξουμε με το "θανατο"/"ασχθενειες". Ακομα εχω να προσθεσω οτι ναι οι μαργαρινη μερικες φορες μπορει να ειναι χειροτερη απο το βουτυρο, γιατι στην ουσια και στις δυο περιπτωσεις τα λιπαρα ειναι κορεσμενα. Γιατι μπορει η μαργαρινη, να περιεχει φυτικα λιπαρα, δηλαδη υποθετικα ακορεστα, αλλα για να γινει συμπαγης, στην ουσια τα ακορεστα λιπαρα πρεπει να μετατραπουν σε κορεσμενα. Ακομα, για τα συντηρητικα ηθελα να παρατηρησω οτι λογικα οπως και στα φαρμακα, ετσι και στα τροφιμα λογικα πρεπει να υπαρχει ελεγχος ως προς τη χρηση τους και το ποσοστο στις τροφες να ειναι χαμηλο ετσι ωστε να μην αλοιωνουν τη γευση, το χρωμα κ.α. Και επισης αν δε κανω λαθως η απορροφηση βιταμινων και αλλων θρεπτικων συστατικων ειναι πιο αποτελεσματικη αν καποιος παρει τις ουσιες απο τα τροφιμα. Βεβαια, η περιεκτικοτητα βιταμινων δεν μπορει να ελεγχει καθως το καθε φρουτο για παραδειγμα εχει μεγαλωσει κατω απο διαφορετικες συνθηκες και αν ειναι μια τροφη μεταλλαγμενη η περιεχει επικινδυνα παρασιτοκτονα τοτε ουτε και αυτο ειναι καλο για την υγεια μας. Τελος, θα ηθελα να αναφερθω στην περιπτωση του μελιου και να πω οτι δεν ειναι μονο το μελι που παραγεται συνθετικα, αλλα και τα φαρμακα τα ιδια δεν παραγονται με φυσικες διαδικασιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή dapnipako,
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω ότι το σχόλιο σου αποτελεί την καλύτερη διαφήμηση για το βιβλίο μου (Φαρμακοδιατροφική: Η διαχείρηση της σχέσης φαρμάκου -διατροφής). Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη της διατροφής και το ρόλο της στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων. Οπως όμως και στο φάρμακο είναι η κατάχρηση που εκνευρίζει και όχι η χρήση. Και τουτο γιατί οι διαφημίσεις έχουν αντικαταστήσει την επιστήμη ως οδηγό χρήσης. Εχεις σκεφτεί για παράδειγμα ότι το να προσθέτει κανείς ω-3 λιπαρά σε οποιοδήποτε τρόφιμο κάνει τον άνθρωπο να μην αναζητεί την υγιεινή διατροφή αλλά να αναζητεί τα υγιεινά μόρια και να συνεχίζει να καταβροχθίζει ότι και πριν; Είναι σαν το κάπνισμα: Αφαιρόντας απο το τσιγάρο τη νικοτίνει δεν ελαττώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου....
Σε ευχαριστώ πολύ που μου εγραψες αναλυτικά τις σκέψεις σου
Ναι, τωρα επιασα το νοημα! Εγω ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το βιβλιο, σκοπευω να το παρω μεσα στο καλοκαιρι και να το διαβασω!