10/9/09

Ισως το να τα εκατοστήσετε δεν είναι πια ευχή




Η πιο συνηθισμένη ευχή που δέχεται κάποιος όταν γιορτάζει τα γενέθλιά του είναι ασφαλώς να τα εκατοστίσει. Ορισμένοι το έχουν επιτύχει και μάλιστα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 χρόνια ζωής. Η ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου, στο έδαφος ενός νησιού του Νοτίου Ειρηνικού, σύμφωνα με έρευνες, έρχεται να δώσει ελπίδες ως προς την πιθανότητα παράτασης διάρκειας της ζωής. Σας παραθέτω μερικα ενδιαφέροντα νεα που βρήκα στο www.otherside.gr μαζί με τη σχετική βιβλιογραφικο-διαδικτυακή έρευνα που έκανα
Αμερικανοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια ενός πειράματος σε τρία ερευνητικά κέντρα στο Texas, το Michigan και το Maine , αφού χορήγησαν το φάρμακο rapamycin σε ποντίκια ηλικίας ισοδύναμης των 60 ετών ενός ανθρώπου, διαπίστωσαν ότι παρέτεινε τη διάρκεια ζωής τους σε ποσοστό από 28% έως και 38%.



Οι ερευνητές, σύμφωνα με υπολογισμούς, διαπίστωσαν ότι αυτό το ποσοστό σε ανθρώπινους όρους θα ήταν μεγαλύτερο από την προβλεπόμενη αύξηση στα πρόσθετα χρόνια ζωής, εάν τόσο η ασθένεια του καρκίνου όσο και οι καρδιακές παθήσεις προβλέπονταν και θεραπεύονταν.

Ο ερευνητής Dr Arlan Richardson, του ιδρύματος Barshop, δήλωσε ότι «ασχολούμαι με την έρευνα κατά της γήρανσης 35 χρόνια και ποτέ δεν περίμενα ότι θα ανακαλύπταμε ένα χάπι κατά της γήρανσης των ανθρώπων. Το Rapamycin ίσως αποτελέσει το φάρμακο που θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του σκοπού».
Ο καθηγητής Randy Strong, του κέντρου επιστήμης υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε «πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα πρώτα πειστικά στοιχεία ότι η διαδικασία γήρανσης μπορεί να επιβραδυνθεί και η διάρκεια ζωής μπορεί να επεκταθεί από μια θεραπεία που αρχίζει σε ένα προχωρημένο στάδιο». Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, αυξάνουν την προοπτική να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, ένας Βρετανός ειδικός παρουσιάστηκε ενάντιος στη χορήγηση του νέου φαρμάκου σε μία προσπάθεια παράτασης της διάρκειας ζωής δεδομένου ότι αποτελεί απόπειρα επέμβασης στην ανθρώπινη φύση.

Ως εντυπωσιακή περιέγραψε τη συγκεκριμένη μελέτη ο Dr Lynne Cox, ειδικός στη γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένου ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να αντιμετωπιστεί η γήρανση στους ηλικιωμένους παρά να χορηγούνται τα φάρμακα μακροπρόθεσμα και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι “σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρήσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, καθώς το rapamycin καταστέλλει την ανοσία”.


Η rapamycin ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στο νησί του Πάσχα τη δεκαετία του 70. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τη σχετική αφιέρωση που υπάρχει στο νησί για την ανακάλυψη της. Mε το ονομα rapa nui αναφέρεται το νησί του Πάσχα στην τοπική διάλεκτο γι αυτό και δώθηκε στο φάρμακο η συγκεκριμένη ονομασία. Συγκεκριμένα, στο έδαφος της νήσου του Πάσχα απομονώθηκε ο μικροοργανισμός Streptomyces hygroscopicus απο τον οποίο απομονώθηκε η φαρμακευτική αυτή ουσία η οποία ανήκει στα μακρολίδια. Μια άλλη ονομασία του φαρμάκου είναι η Sirolimus.

Το φάρμακο εξετάστηκε στην αρχή σαν αντιμικροβιακό-αντιμυκητιασικό, αλλά η έρευνα σταμάτησε όταν παρατηρήθηκε ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή. Ετσι, λόγω αυτής της ιδιότητας χορηγείται σε ασθενείς για την πρόληψη απόρριψης των μεταμοσχευμένων οργάνων και σε ασθενείς προκειμένου να διατηρηθούν οι στεφανιαίες αρτηρίες ανοιχτές. Επίσης, είναι ακόμη υπό δοκιμή ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο.


Αυτό που επιχειρεί η συγκεκριμένη μελέτη είναι να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα μπορούν να παρέχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο καιρός είναι αυτός που θα επιβεβαιώσει είτε θα διαψεύσει τα συγκεκριμένα ευρήματα. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε. Στο μεταξύ το φάρμακο παράγεται σήμερα συνθετικά










Καλό χειμώνα με πολλές ελπίδες!

5 σχόλια:

  1. Welcome back αγαπητε Μανωλη
    ..και λεγαμε που ειναι αυτο το παιδι να μας δωσει και καμμια συμβουλη για την ατιμη τη γριππη; Τι μονο τα ΜΜΕ (που δεν ειναι και ειδικοι), θα μας....'ενημερωνουν'; ;P

    To θεμα σου σημερα ειναι πολυ ενδιαφερον, ειδικα οι αναφορες στις παρενεργειες, που καποιοι τις προσπερνουν ενω εκει ειανι η ουσια της υποθεσης, απ οτι εχω καταλαβει και γι αυτο, αλλα και για πολλα αλλα θεματα....

    Καλη αρχη και συνεχεια για το φθινοπωρο, αστον το χειμωνα, ειναι νωρις ακομα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό φθινόπωρο!
    Όσο για το φάρμακο, προτιμώ την υγεία από μια τέτοια μακροζωία που θα τρέλαινε τους πάντες: σκέψου πόσοι υπεραιωνβιοι θα ήθελαν να είναι στις εκλογικές λίστες, αναλογίσου τι συγκρούσεις θα προκαλούσε το πολλαπλό χάσμα γενεών για να μην σου πω για το ασφαλιστικό...
    Αν δεν το έχεις διαβάσει, πάρε το απολαυστικό "Περί θανάτου" του Ζοζέ Σαραμάγκου που περιγράφει τι γίνεται σε μια χώρα όπου ξαφνικά, με το μπαίνει ο χρόνος, Η θάνατος (la muerte, και έχει σημασία το φύλο) σταματά να παίρνει οποιονδήποτε και ας συνεχίζουν, π.χ. να αρρωσταίνουν ή να πεθαίνουν στις διπλανές χώρες. Μια, ακόμα, ακτινογραφία των κοινωνιών μας, της εκκλησίας, του κράτους, του εγκλήματος, του έρωτα και δεν λέω τίποτε άλλο για να μη χαλάσω την απόλαυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς μας ηλθες πίσω, Μανώλη Οσο για την εγγραφή στο ..συνηθισμένο σου επίπεδο...Εξοχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ανακάλυψα από τον agigios. Συγχαρητήρια. Ωραίο μπλογκ.
    Μια και είσαι γνώστης των φαρμάκων και μια και η ραπαμυκίνη είναι ανοσοκατασταλτικό και άρα δεν ενδείκνυται για χρόνια χρήση, ποιά είναι η γνώμη σου για τη μετφορμίνη, η οποία δρα καταστέλλοντας και αυτή τον mTOR; Στο ρωτάω αυτό έχοντας μόλις λάβει στο email μου τρία papers από τον Ρώσο καθηγητή Anisimov, ο οποίος ασχολείται αρκετά με το θέμα. Σε ένα από αυτά, ισχυρίζεται ότι παρατάθηκε η μέση ζωή των ποντικών κατά 30φεύγα%.
    Αν θέλεις επισκέψου το blog μου codehealth.blogspot.com. Είναι φαρμακευτικοπολιτικού ενδιαφέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή