Ευτυχώς, ήταν όνειρο. Δεν συμβαίνει συχνά στα φαρμακεία. Κι αυτό είτε γιατί δεν έχει καθιερωθεί ακόμη η……. ημέρα των αντιοξειδωτικών, είτε επειδή πολλοί καταναλωτές δεν ξέρουν ή δεν καταλαβαίνουν τι είναι τα αντιοξειδωτικά, είτε γιατί οι πελάτες έχουν ενημερωθεί από άλλες πηγές για τα αντιοξειδωτικά, οπότε μπαίνουν στο φαρμακείο μόνο για την προμήθεια, είτε γιατί πολλοί πελάτες αγοράζουν μάρκες κι όχι περιεχόμενο. Τέλος, υπάρχει και μια μερίδα πελατών που δεν διανοείται να προμηθευτεί αντιοξειδωτικά, μόνο και μόνο επειδή θεωρεί ότι είναι καλύτερο να κάνει κάποιος υγιεινή διατροφή παρά να λαμβάνει οποιοδήποτε φάρμακο.
Τότε γιατί να κάτσουμε και να αναλύσουμε το «όνειρο»; Τι το κακό βλέπετε στο να έχει κάποιος ενημερωθεί από μια διαφήμιση, ή μια ενημέρωση και να μπει στο φαρμακείο για να προμηθευτεί το επώνυμο προϊόν του; Και από την άλλη μεριά τι να πει κανείς για κάποιον που θέλει να κάνει υγιεινή διατροφή αντί να παίρνει χάπια και να βάζει αλοιφές; Κι αυτό κακό είναι;
Τίποτα από τα δυο δεν είναι κακό για τον ασθενή. Είναι όμως κακό για εσάς. Όχι επειδή δεν κερδίζετε χρήματα. Κάθε άλλο, Στην πρώτη μάλιστα περίπτωση δεν καταβάλετε κόπο. Το δύσκολο αυτό έργο το έχουν αναλάβει οι καμπάνιες των εταιρειών. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να μην κερδίζετε αλλά με τη συμβουλή που δίνετε είστε «υπεράνω». Και οι δυο περιπτώσεις όμως έχουν κάτι κοινό ως προς εσάς: Δεν πείθετε τον ασθενή. Γι αυτό δεν καταλάβατε ότι ο κεντρικός ήρωας του ονείρου ήσασταν εσείς και όχι η –αγενής –πελάτης σας.
Για να μπορέσετε να πείσετε πραγματικά τον ασθενή-πελάτη σας, χρειάζεται :
- Να καταλάβετε τι ξέρει και τι άποψη έχει ο πελάτης σας για τα αντιοξειδωτικά.
- Να καταλάβετε τι είναι εκείνο που λένε και εκείνο που δεν λένε οι διαφημίσεις για τα αντιοξειδωτικά και να το επικοινωνήσετε στον πελάτη σας
- Να ξεδιαλύνετε μέσα σας τη διαφορά και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ της διατροφικής και της φαρμακευτικής και να τη μεταφέρετε στον πελάτη σας.
- Να δώστε στον πελάτη σας την κατάλληλη συμβουλή και το κατάλληλο προϊόν που δεν είναι πάντα αυτό που διαφημίστηκε, ακούστηκε ή συστήθηκε από μη-φαρμακοποιό.
Η αλήθεια για τις ελεύθερες ρίζες
Όταν βλέπω, διαβάζω ή ακούω διαφήμιση για προϊόν που αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου απορώ πώς καταφέρνω και ζω. Είτε πρόκειται για αντηλιακό, είτε πρόκειται για αντιρυτιδικό, είτε πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής, η καταστολή των ελευθέρων ριζών φαντάζει ως καθημερινός μονόδρομος γιατί χαρίζει νιάτα, υγεία, ομορφιά και μακροζωία.
Εκείνο που δεν λένε, είναι ότι το σώμα μας είναι εφοδιασμένο με το δικό του σύστημα αντιοξείδωσης. Επομένως τα αντιοξειδωτικά προϊόντα δεν αναπληρώνουν κάποιο κενό, απλά ενισχύουν το ήδη υπάρχον σύστημα. Το δεύτερο που δεν λένε είναι ότι το ίδιο μας το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου όχι μόνο σαν παρα προϊόντα κάποιων μεταβολικών αντιδράσεων αλλά και σαν κύρια προϊόντα για την ανοσολογική του άμυνα (oxidative burst).
Και τι σημαίνουν τα παραπάνω για εσάς; Ότι ανεξάρτητα από το τι σας λέει ο επηρεασμένος από τη διαφήμιση πελάτης σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε ως επαγγελματίας φαρμακοποιός είναι να βεβαιωθείτε εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να λάβει ο ασθενής σας αντιοξειδωτικά.
φαρμακοδιατροφική των αντιοξειδωτικών
Θα το θέσω ευθέως: Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με την υπερ-διατροφολογική ευαισθησία. Εάν ζούσαμε μια φυσιολογική ζωή που περιλαμβάνει πολύωρη σωματική εργασία, προοδευτικότερη έκθεση στον ήλιο, περιβάλλον πνιγμένο στο πράσινο, αρκετά λιγότερο άγχος, και προπαντός τρόφιμα που προέρχονται από ζώα και φυτά που έζησαν σε φυσιολογικές συνθήκες (χωρίς χημικά λιπάσματα ορμόνες και αντιβιώσεις) τότε άρθρα σαν αυτό θα ήταν περιττά. Δυστυχώς η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ μακριά από το όνειρο:
- Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι τα σημερινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αναπτύχθηκαν μια νύχτα σε κάποιο θερμοκήπιο περιέχουν επαρκώς τα αναγκαία αντιοξειδωτικά;
- Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι το πεπτικό σύστημα του (υπερήλικου, ευαίσθητου ή ταλαιπωρημένου) ασθενή σας είναι σε θέση να απορροφήσει τα συστατικά αυτά;
- Έχετε αναλογιστεί ποιο είναι το κόστος της υγιεινής διατροφής; Αλήθεια τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο σίγουρους ότι η πληθώρα των πελατών σας μπορεί να τρέφεται τόσο συχνά με ψάρι, και να αγοράζει σε καθημερινή βάση όσπρια , φρέσκα φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας που είναι ακριβότερα και πιο δύσκολο να βρεθούν; Μήπως τελικά η σωστή διατροφή είναι προνόμιο των πλουσιότερων στρωμάτων;
Για τους παραπάνω και μόνο λόγους καταλαβαίνετε ότι το δίλημμα τροφές ή «χάπια» είναι ψεύτικο. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Θα πρέπει να συστήνετε στον πελάτη σας αντιοξειδωτικά ιδιοσκευάσματα οταν απαιτείται να συμπληρωθεί η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που δεν παίρνει με την τροφή .
Τα αντιοξειδωτικά και ο ασθενής-πελάτης σας
Υπάρχει μια αλήθεια για τα αντιοξειδωτικά που κερδίζει πανάξια μια θέση δίπλα στην αντίστοιχη αλήθεια των καλλυντικών: Και τα δυο πουλάνε ελπίδα. Γιατί εάν η αποτελεσματικότητα τους ήταν άμεση και πασιφανής, θα τα κατατάσσαμε στα φάρμακα και όχι στα συμπληρώματα διατροφής. Από ότι γνωρίζω, μόνο δυο ουσίες έχουν καταφέρει να καταταχθούν στα φάρμακα: Η Νιμεσουλίδη, που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, και η Ν-ακετυλοκυστεΐνη που αποτελεί μεταξύ άλλων το ειδικό αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από την παρακεταμόλη. Η βιταμίνη Ε κατατάσσεται στα φάρμακα αλλά όχι λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Τέλος, το λυκοπένιο πρόκειται στο μέλλον να λάβει έγκριση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου και του καρκίνου του προστάτη, σε δόσεις όμως αρκετά υψηλότερες.
Ο πελάτης σας όμως δεν μπορεί να περιμένει να…αρρωστήσει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι «κάτι δεν κάνει καλά». Είτε καπνίζει, είτε δεν τρέφεται σωστά, είτε δεν γυμνάζεται, είτε γυμνάζεται με υπερβάλλοντα ζήλο, είτε απλά γερνά. Και θέλει να προσφέρει ένα δώρο στο σώμα του επειδή συστηματικά δεν το σέβεται. Ταυτόχρονα θέλει να προσφέρει ελπίδα στο μυαλό του αφού οι πάντες τον έχουν ενημερώσει ότι ο τρόπος ζωής που κάνει θα τον φέρει σύντομα πιο κοντά στην ασθένεια και πιο μακριά από την υγεία. Εκτός εάν πάρει κάτι που θα παρατείνει περισσότερο τα χρόνια που θα είναι όμορφος και υγιής. Και εδώ είναι που η διαφήμιση του θολώνει το μυαλό. Άλλοι του λένε να πάρει βιταμίνες, άλλοι του λένε να πάρει αμινοξέα, άλλοι του λένε να πάρει μαγικά βοτάνια ευεξίας, και άλλοι αντιοξειδωτικά. Και μέσα σε όλα αυτά, όλο και κάποιο φάρμακο θα παίρνει.
Έτσι, ο πελάτης σας ακόμη κι όταν ζητάει κάτι επώνυμο, στην ουσία περιμένει από εσάς μια επιβεβαίωση ή μη- του τρόπου σκέψης του, που τον οδήγησε στην αγορά ενός αντιοξειδωτικού προϊόντος.
Δια ταύτα…….
βήμα 1ο Βεβαιωθείτε ότι ο πελάτης σας έχει ένδειξη για να πάρει αντιοξειδωτικά (πχ είναι καπνιστής, δεν κάνει υγιεινή διατροφή), είτε εμφανίζει κάποια ιδιαιτερότητα (πχ εμφανίζει υπερτροφία προστάτη, εχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, διαβήτη, Alzheimer, κλπ)
Βήμα 2ο Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη για τη λήψη αντιοξειδωτικών από τον πελάτη σας (πχ αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που τυχόν λαμβάνει, είτε δυσανεξία σε κάποια αντιοξειδωτικά)
Βήμα 3ο Επιλέξτε το κατάλληλο αντιοξειδωτικό για τον πελάτη σας, λαμβάνοντας κατά νου τις δυο παραπάνω παραμέτρους των ενδείξεων και των αντενδείξεων. Για παράδειγμα οι καπνιστές δεν πρέπει να λαμβάνουν καροτενοειδή και γενικά τη βιταμίνη Α και τα παράγωγα της επειδή ενέχεται κίνδυνος καρκινογένεσης. Όσοι έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή του παχέως εντέρου μπορούν να λαμβάνουν λυκοπένιο. Όσοι βρίσκονται σε αγωγή με στατίνες, θα πρέπει να λαμβάνουν συνένζυμο Q. Για τους καπνιστές και τους ασθματικούς η βιταμίνη C είναι ένα θαυμάσιο αντιοξειδωτικό. . Για τους αθλητές θα χρειαστεί μείγμα αντιοξειδωτικών, όπως και για εκείνους που επιμελώς προτιμούν τα λιπαρά γεύματα
Βήμα 4ο Εξηγείστε στον πελάτη σας γιατί τον συμβουλεύετε να λάβει συμπλήρωμα διατροφής σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή όπως αναφέρθηκε παραπάνω
Βήμα 5ο Εξηγήστε στον πελάτη σας ότι σε αντίθεση με αυτά που λένε κάποιες διαφημίσεις δεν θα δει καμία απτή διαφορά στην πράξη διότι τα συγκεκριμένα ιδιοσκευάσματα δεν είναι φάρμακα. Είναι συμπληρώματα διατροφής. Τα λαμβάνει είτε γιατί δεν κάνει υγιεινή διατροφή είτε γιατί λείπουν από την «υγιεινή» του διατροφή. Το μακροπρόθεσμο όφελος όμως γι αυτό, θα είναι περισσότερα έτη υγείας.
Βήμα 6ο Εξηγείστε στον πελάτη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει συγκεκριμένο όφελος από την αντιοξειδωτική αγωγή είναι η χρόνια συστηματική λήψη της.
Εαν τα βήματα αυτά σας φαίνονται βουνό, θυμηθείτε μια πολυ απλή αρχή: Αφήστε τα νεφρά του πελάτη σας ήσυχα! Δεν χρειάζεται να του χορηγείτε υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών! Εξάλλου συμπληρώματα διατροφής είναι και όχι υποκατάστατα.
Συμπεράσματα
- Τα αντιοξειδωτικά τείνουν να ξεπεράσουν τα καλλυντικά και τα πολυβιταμινούχα ως προς την πώληση ελπίδας. Αποτελούν μια ακόμη εφαρμογή της αρχής του Μακιαβέλι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
- Η πώληση ελπίδας και μόνο-μέσω της διαφήμισης- αποτελεί φαινόμενο placebo, κι αυτό αδικεί τα αντιοξειδωτικά.
- Ο ρόλος του φαρμακοποιού στα αντιοξειδωτικά είναι κεφαλαιώδους σημασίας: Παίρνει στα χέρια του συστατικά τροφής, και τα μεταχειρίζεται σαν να ήταν φάρμακο για το όφελος του πελάτη του, διαλέγοντας γι αυτόν την κατάλληλη ουσία, την κατάλληλη δοσολογία, και την κατάλληλη φαρμακοτεχνική τροφή. Αυτό δεν το κάνει ούτε το θερμοκήπιο κτηνωδών λαχανικών, ούτε το γενικό χημείο του κράτους, ούτε καμία υπηρεσία ελέγχου τροφίμων. Αυτό δεν μπορεί όμως να το κάνει ούτε ο ασθενής από μόνος του γιατί δεν ξέρει εάν το προτεινόμενο από τη διαφήμιση ιδιοσκεύασμα είναι κατάλληλο ή όχι για την ατομική του περίπτωση.
Για να μπορέστε όμως ως φαρμακοποιοί να βοηθήσετε πραγματικά τον πελάτη σας, θα πρέπει στην περίπτωση των αντιοξειδωτικών να εφαρμόσετε μια ακόμη αρχή του Μακιαβέλι: Στον πελάτη σας, στο ζήτημα των αντιοξειδωτικών, δεν πρέπει να λέτε ό,τι ξέρετε. Πρέπει όμως να ξέρετε τι λέτε!
Nα προσθέσω, αφού πρωτα από καρδίας ευχαριστησω για την αποκάλυψη, πραγματικά, της ωραιοτατης σελίδας και συγχαρώ, αλλο ενα ρητό του Μακκιαβελι που δειχνει την αξία των γραφομένων και την θεση οτι ο φαρμακοποιος πρέπει να φροντιζει και να ενημερωνει σαν επιστημονας υγειας
ΑπάντησηΔιαγραφή"Bλέποντας μπρος, και σε απόσταση, που το πετυχαίνουν μόνο οι χαρισματικοί, τα δεινά που θα προκύψουν θεραπεύονται σύντομα. Αλλά όταν, από έλλειψη διορατικότητας, αφεθούν να αυξηθούν σε μέγεθος αντιληπτό από όλους, τότε δεν υπάρχει γιατριά.
Νικολό Μακκιαβέλι, 1513
Θερμους χαιρετισμους, αγαπητε φιλε
Aφου ευχαριστησω από καρδίας για την πραγματική αποκάλυψη που αποτέλεσε για μενα η σελίδα αυτή, καθως και αφού συγχαρώ, να προσθέσω άλλο ενα ρητό του Μακκιαβελλι, που τονίζει πόσο σημαντικό είναι ο φαρμακοποιός, σαν επιστημονας υγειας, να μεριμνα, προκαταβολικά, και για την ενημέρωση
ΑπάντησηΔιαγραφή"Bλέποντας μπρος, και σε απόσταση, που το πετυχαίνουν μόνο οι χαρισματικοί, τα δεινά που θα προκύψουν θεραπεύονται σύντομα. Αλλά όταν, από έλλειψη διορατικότητας, αφεθούν να αυξηθούν σε μέγεθος αντιληπτό από όλους, τότε δεν υπάρχει γιατριά." Νικολό Μακκιαβέλι, 1513
Σας ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σας σχόλια. Είναι μεγάλη μου τιμή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του φαρμάκου άτομα που πέρα απο τη γνώση και την εμπειρία, εχοουν αυτό το κάτι που μας λείπει στη χώρα μας: την πνευματική καλλιέργεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητε Μανωλη Ολη η χαρά ηταν δικη μου Και θα ειναι καιρό ακόμα, βρηκατε πολύ φανατικό αναγνωστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υπερβολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι πλέον ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης νεοπλασιών (πειραματικές μελέτες, ανάλυση επιβίωσης με καμπύλες Kaplan-Meyer).Η εξήγηση της αρχικώς φαινομενικά παράδοξης διαπίστωσης έγκειται στο γεγονός ότι το οξειδωτικό status είναι ρυθμιστής του κυτταρικού κύκλου. Η περίσσεια αντιοξειδωτικών μορίων απορρυθμίζει τον κυτταρικό κύκλο με συνέπεια την επαγωγή της καρκινογένεσης.Είναι εύστοχος ο όρος αντιοξειδωτικό stress, που χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με το οξειδωτικό stress, αν και αγνοείται από τους περισσότερους διατροφολόγους. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο, αποπνέει πρωτοτυπία και έχει ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ ανώνυμε αναγνώστη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ που επισκευθήκατε την ιστοσελίδα μου, και σας ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια-είναι για μένα άκρως ενθαρρυντικά.
Πάμε τώρα πίσω στο θέμα μας. Εχετε απόλυτο δίκιο σε όλα όσα μου γράφετε! Θυμάμαι έναν άλλο ενδιαφέροντα τίτλο που είχα συναντήσει στη βιβλιογραφία και σχεδόν με παρακίνησε να γράψω την ανάρτηση αυτή: Τα αντιοξειδωτικά σε μεγάλες δόσεις είναι ικανά να επιφέρουν το λεγόμενο προ-οξειδωτικό φαινόμενο! Ετσι, τελικά μπορούν επιφέρουν το αντίθετο αποτελεσμα σε περίπτωση κατάχρησης τους. Ταυτόχρονα σοκάρομαι απο τα νεότερα πορίσματα των κλινικών μελετών που σίγουρα είναι πιο καλοσχεδιασμένες απο τις παλαιότερες. Τις προάλλες λ.χ διάβαζα ότι η βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει τόσο τα υγιή όσο και τα καρκινικά κύτταρα! Επομένως χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί στη χορήγηση ακόμη και ουσιών που στην ουσία προέρχονται απο τρόφιμα όταν πρόκειται να σχεδιάσουμε το σχήμα της φαρμακοθεραπείας του ασθενή. και πρέπει για το σχήμα αυτό να αποφασίζει ο γιατρός και όχι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης......
Συμφωνώ απολύτως, προσθέτοντας μια απλή αναφορά σε κάτι που εσείς γνωρίζετε, όχι, όμως, οι περισσότεροι τηλε-ιατροί και τηλε-διατροφολόγοι (ευτυχώς τηλε-φαρμακοποιοί δεν υπάρχουν, προς το παρόν): Η βιταμίνη C δρα ως προ-οξειδωτικό κυρίως μέσω της συγχορήγησης της με σκευάσματα σιδήρου (1. προκαλεί αναγωγή του τρισθενούς σιδήρου σε δισθενή, ο οποίος παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου παράγει ελεύθερες ρίζες υπεροξυλίου και 2. αποσπά μέταλλα μετάπτωσης από μεταλλοδεσμευτικές πρωτείνες πχ. αλβουμίνη, φερριτίνη). Μίγματα σιδήρου και βιταμίνης C in vitro έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για την οξείδωση DNA, λιπιδίων (μεμβράνες) και πρωτεινών. ΚΑΙ ΟΜΩΣ..πόσοι ασθενείς με υπερσιδήρωση δεν λαμβάνουν συμπληρωματικά βιταμίνη C ακόμα με συνταγή του "θεράποντα" ιατρού ? Πόσοι ασθενείς με υποφερριτιναιμία ή σιδηροπενία δεν λαμβάνουν συμπληρωματικά βιταμίνη C μαζί με σκεύασμα σιδήρου? Κλείνω με τα δικές σας ορθότατες επισημάνσεις για τη Φαρμακοδιατροφική: ''Η συνολική αντιμετώπιση της νόσου στον 21ο αιώνα δεν θα πρέπει να περνά μέσα από το δίλημμα κατάλληλο φάρμακο ή κατάλληλη διατροφή, διότι και τα δύο έχουν τη θέση τους στη φαρμακοδιατροφική αντιμετώπιση της νόσου''. Στη φαρμακοδιατροφική αντιμετώπιση της νόσου, όπως φαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα, έχουν αναντικατάστατη θέση οι κατάλληλες εξετάσεις Κλινικής Βιοχημείας, αλλά και ουσιαστική γνώση της από τους θεράποντες ιατρούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τη σειρά μου θα σας ευχαριστήσω πολύ για το σχόλιο σας γιατί σήμερα έμαθα απο εσας μια ουσιαστική λεπτομέρεια για τό ασκορβικό οξύ την οποία αγνοούσα. Φαντάζομαι θα γνωρίζετε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν απο 2-3 χρόνια στο JAMA σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές που λάμβαναν αυξημένα ποσά βιτμίνης Α και Ε είχαν περισσοτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνευμονα, την ίδια στιγμή που είναι "γνωστή" η "προστατευτική δράση " των αντιοξειδωτικών στους μή καπνιστές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα μικρό παράπονο: Κρίμα που υπογράφετε ως ανώνυμος, αν και σέβομαι την επιθυμία σας. Οι καλές φωνές όμως πρέπει να ακούγονται και να διαβάζονται!!!! Διαφορετικά ο κυβενοχώρος θα γεμίσει απο τοποθετήσεις-διαφημήσεις.
Παντως είστε καλοδεχούμενος στο Ιστολόγιο του φαρμάκου, και σας ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας!