6/5/09

Ενα Κουίζ για τη γρίππη των χοίρων







Χαλαρώστε! Τη συνομοσιολογία του ιου της γρίππης των χοίρων την έχουν αναφέρει δεκάδες bloggers. Δεν είμαι ειδικός επι της ιολογίας, και δεν θα φυτρώσω εκεί που δεν με σπέρνουν. Αλλωστε ο καθένας απο εμας έχει ήδη διαμορφώση την αποψη του. Η Ιστορία θα δείξει εαν είναι σωστή ή λαθεμένη.




Λέω σήμερα να σας κάνω της εξής ερώτηση:








Το Φυτό της παραπάνω φωτογραφίας λέγεται ανισο το αστεροειδές. Οι Φαρμακοποιοί αναγώστες του Ιστολογίου του φαρμάκου θα θυμούνται ότι στα βιβλία της φαρμακογνωσίας υπάρχει καταγεγραμμένη η δρόγη Fructus anisi stellati ( Είναι το κινέζικο γλυκάνισο). Η δρόγη έχει χρησιμοποιείθεί ως ευστόμαχο και σπασμολυτικό κλπ κλπ που θα τα βρείτε στα βιβλία φαρμακογνωσίας.








ΕΡΩΤΗΣΗ








Ποιο πασίγνωστο φάρμακο παράγεται απο τη δρόγη αυτή που είναι εξαιρετικά επίκαιρο;








ΑΠΑΝΤΗΣΗ




Η οσελταμιβίρη (TAMIFLU !!!!).




Πράγματι, το άνισο το αστεροειδες περιέχει την ουσία σικιμικό οξύ που κέκτηται αντιμικροβιακών και αντιρετροικών ιδιοτήτων.


Τροποποιώντας το μόριο του σικιμικού οξέως η Roche κατάφερε να συνθέσει την οσελταμιβίρη.


Μάλιστα στην πρώτη κρίση πριν απο κάποια χρόνια όπου θεωρητικά το φάρμακο ήταν ο απο μηχανής θεός, δεν υπήραχαν αρκετές ποσότητες του φαρμάκου λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας της δρόγης σε σικιμικό οξύ. Ετσι επιλέχθηκαν δυο λύσεις:
  • De novo σύνθεση της οσελταμιβίρης ξεκινώντας απο άλλη παραπλήσια πρόδρομη ενωση
  • Εισαγωγή στο E. Coli ου γονιδίου βιοσύνθεσης του σικιμικού οξέως

Ελπίζω μετα την ανάρτηση αυτή οι μη υγεινομικοί αναγνώστες μας να μην τρέχουν πανικόβλητοι στα βοτανατζίδικα για να βρούν το κινέζικο άνισο διότι πρόκειται για δηλητηριώδες φυτό. Ουτως ή άλλως η γρίππη των χοίρων φαίνεται μάλλον ηπιότερη απ ότι αρχικά εκτιμήθηκε.


Τι σου είναι όμως η φύση, ε; Απο την άλλη μεριά.....ενα φυτό γνωστό για 2000 χρόνια να μπορεί να θεραπεύσει μια πάθηση που ανακαλύφθηκε τον εικοστό πρώτο αιωνα.........Τι σου είναι ο άνθρωπος εεε; Ως πότε η φύση θα τον σώζει;

5 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω το εξής αξιοσημείωτο: την μεν δρόγη την έχω δει από κοντά (Δ' έτος), το δε Tamiflu μόνο από φωτογραφία! Ευτυχώς που "απαγορεύτηκαν" οι εξαγωγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεις κανένα σπόρο να βάλω στον κήπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :-) 6C-1C και βεβαια ειναι απο το σικιμικό οξύ! :-) Απο τις πιο αγαπημενες μου αναρτησεις! Ηταν ενα ωραιο διαλειμα απο το διαβασμα για Φυσικα Προιοντα και Μεταβολισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανο σπόρο δεν έχω, μπορείς όμως να βρελις στα μπαχαράδικα! Στην Αθήνα υπάρχει ένα στην οδό Σωκράτους στη βαρβάκειο δίπλα απο το Ρουμπουλάκη. Μέχρι και μανδραγόρα έχω δεί εκει μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μανο σπόρο δεν έχω, μπορείς όμως να βρεις στα μπαχαράδικα! Στην Αθήνα υπάρχει ένα στην οδό Σωκράτους στη βαρβάκειο δίπλα απο το Ρουμπουλάκη. Μέχρι και μανδραγόρα έχω δεί εκει μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή