9/12/09

Μορφίνη και καρκίνος


Θυμάστε τον όρο παρηγορική θεραπεία; Τον χρησιμοποιούμε συχνά όταν θέλουμε να περιγράψουμε την αναλγητική αγωγή που χορηγηται σε τελικά στάδια του καρκίνου όταν οποιοδ΄δηποτε χημειοθεραπεία ή άλλη θεραπευτική μέθοδος δεν αναμένεται να επιφέρει βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του καρκινοπαθή. Συνήθως τα αναλγητικά που χορηγούνται είναι οπιουχα Ενα τέτοιο αναλγητικό η μορφίνη, χορηγείται συχνά στους ασθενείς για να ανακουφίσει τους πόνους τους από μια χειρουργική επέμβαση ή από τους καρκινικούς όγκους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του BBC, διαπιστώθηκε απο Αμερικανούς ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο, ότι η μορφίνη μπορεί στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει και να συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα του ασθενούς Ο μηχανισμός της δράσης αυτής της μορφίνης είναι η συνεισφορά στην αγγειογένεση (Η μορφίνη βοηθά στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξή των όγκων). Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζεται ότι , η μορφίνη διευκολύνει τα καρκινικά κύτταρα να επεκταθούν σε άλλους ιστούς και έτσι να εξαπλωθούν.

Μιλώντας σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Ερευνών για τον Καρκίνο, στη Βοστώνη, οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι έχουν βρει ένα φάρμακο που καταπολεμά αυτές τις παρενέργειες της μορφίνης. Σύμφωνα με τον δρα Σίγκλετον, ένα φάρμακο, η μεθυλοναλτρεξόνη, που είχε ανακαλυφθεί στη δεκαετία του΄80, για να καταπολεμήσει τη δυσκοιλιότητα που φέρνει η μορφίνη, φαίνεται να βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ανεπιθυμήτων ενεργειών της ουσίας, χωρίς αυτή να χάνει τη βασική ιδιότητα ανακούφισης από τον πόνο.







Πειράματα που έγιναν από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο σε ποντίκια με καρκίνο των πνευμόνων, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο εμπόδισε την μορφίνη να επάγει την ανάπτυξη των όγκων και μείωσε κατά 90% την εξάπλωση του καρκίνου στα πειραματόζωα.

«Αν αυτό επιβεβαιωθεί κλινικά, τότε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε χειρουργική αναισθησία για τους ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε ο Σίγκλετον, που πρόσθεσε ότι παράλληλα «θα μπορούσαν να αναζητηθούν δυνητικές νέες εφαρμογές γι' αυτή τη νέα τάξη φαρμάκων» .

Όμως, όπως εκτιμούν άλλοι ειδικοί, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, πριν αποφασιστούν οποιεσδήποτε αλλαγές στην χρήση της μορφίνης στη θεραπεία των ασθενών.

2 σχόλια: